Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Witam
Chcę zbudować pasywny subwoofer br mam już obudowę 40l i chciałem tam zamontowac STX GDN 22/120/4 SS ale tego głośnika juz nie produkują więc pomyslałem o GDN-22-200-8-SC chce zeby sub grał mocnym basem i nisko schodził.
Co myślicie o tym głośniku? Edytowano przez muzyczny_gość
przesunołem do FORUM AUDIO > AUDIO > DIY
Napisano
Jeżeli chcesz żeby głośnik schodził nisko z basem załóż głośnik o średnicy min. 25cm (10") a jeszcze lepiej 12"
Poszperaj troche w necie. Ja zbudowałem subbas na 12" Alphard Lw 1200 koszt około 100zł, i na prawde gra przyzwoicie.
Napisano
Cytat

Taki Alphard kosztuje właśnie tyle. Reszta to zwrotnica, otwory bassrefleks, port, przewody itp.

Głośnik, o którym piszesz (podobnie jak GDN 22-140-8-SCX) nadaje się do obudowy 40 l, ale niestety specjalnie głębokiego basu z niego nie dostaniesz. Lepiej byłoby już zastosować w takiej obudowie GDN 25-100-SC (4 lub 8 om), przy czym musiałaby to być obudowa zamknięta. F -3 dB podobne (45-48 Hz), ale dzięki łagodniejszemu spadkowi więcej słyszalnego basu i o dużo lepszej jakości.
Możesz również użyć GDN 20/60/3 Tonsila, który w 40 litrowej obudowie zamkniętej zejdzie do 40 Hz (- 3 dB), Jakość jeszcze lepsza, ale niestety ilość basu już ograniczona, choć to zależy w jakim pomieszczenia chcesz go używać. Oczywiście cena nieco wyższa niż STX-ów.