Skocz do zawartości

Problemy z Atoll in 200 se upgrade kondensatorów

Recommended Posts

Hej,

Może ktoś z kolegów jest w stanie mi poradzić. Jestem amatorem majsterkowiczem i mega kręcą mnie tematy, napraw, poprawek, które można zrobić w sprzętach audio. Jaki czas temu kupiłem wzmacniacz Atoll 200 który ma 11 lat i został zupgradowany przez oficjalny serwis Panasonica - wymiana kondensatorów. A przynajmniej tak zarzekał się sprzedający. Wzmacniacz w okazyjnej cenie zza granicy więc zaryzykowałem, pomyślałem że może być to dobra zabawa. Wzmacniacz niestety nie przetrwał podróży - po podłączeniu z głośników szumi na stałym poziomie bez względu na wyjście czy głośność. Rozkręciłem z ciekawości i to co zastałem nie spodobało mi się delikatnie mówiąc. Generalnie mam wątpliwości czy rzeczywiście wymiany dokonał profesjonalny serwis ponieważ jakość wymiany elementów pozostawia sporo do życzenia. Sporo poprzypalanych elementów.  Jedna rzecz szczególnie rzuciła mi się w oczy. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć czemu może służyć taka modyfikacja jak w złączniku? Tłumik audio LM1972M ma do jednej nóżki przylutowany drucik idący to zworki w miejsce w którym widać, że orginalnie był kondensator. Jest to rodzaj jakiejś naprawy ze względu na uszkodzoną ścieżkę czy mający sens jakiś upgrade? Przy okazji wydaje mi się że oryginalnie dwa kondensatory były zwarte i przylutowane do tej samej nóżki ponieważ znałam taki drucik leżący obok luzem zdjęcie nr 2. Co o tym sądzicie? Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. 

IMG_6817.jpeg

IMG_6825.jpeg