Skocz do zawartości

Bluetooth jak DT770 PRO - Final Audio UX3000 vs JBL Tune 770 NC lub...?

Recommended Posts

Cześć!

Mój budżet: do 500, a z bólem 600 zł.
Chcę kupić słuchawki bezprzewodowe. W zasadzie to muszę, gdyż mój stary, wysłużony LG V30 musiał przejść już w stan spoczynku. Słuchawki służyć mają głównie w drodze do i  z pracy, w komunikacji miejskiej. W domu mam inny model, na co dzień użytkuję Beyerdynamic DT 770 Pro 80 ohm.

Jako źródło dźwięku mam Pixel 8 (głownie Spotify, niebawem też Tidal), który obsługuje chyba wszystkie kodeki za wyjątkiem APTX Adaptive co jest nieco dziwne, bo pozostałe APTXy są jak również LDAC ogarnia bez problemu.

Aktualnie zastanawiam się mocno nad dwoma modelami:

- JBL Tune 770nc - kodowanie niestety tylko SBC (wyjaśnienie poniżej)

- Final Audio UX3000 - APTX na pokładzie

Jako punkt odniesienia jakiego dźwięku szukam to wspomniane już DT 770 Pro, które uwielbiam, czyli raczej neutralne. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w szukanym przeze mnie przedziale cenowym nie otrzymam drugich "Beyerdynamiców bez kabla".

Im więcej czytam tym mniej wiem. Natrafiłem na YT na dość fajny test: porównanie modeli różnych słuchawek do referencyjnego dźwięku. Znalazłem w nim wspomniane JBL i tutaj też odpowiedź dlaczego mimo braku choćby APTX biorę je pod uwagę. A no dlatego, że ich krzywa jest dość mocno podobna do DT770 i słuchając tego testu jestem pod wrażeniem dźwięku wydobywającego się z tych słuchawek! Jeśli wziąć pod uwagę tylko Spotify jako źródło to w zasadzie ten SBC wystarczy, no i kosztują niecałe 300 zł. ;)

JBL -> https://www.youtube.com/watch?v=4ZNEB3f0ywk&list=PLNHe1w-NK4mYpEwgQklN-Acw-niTRz2YU&index=17

DT 770 Pro -> https://www.youtube.com/watch?v=6wWUfSd_XQ8&t=111s

Niestety wspomnianych Final Audio tam nie ma. Jednak, generalnie zbierają całkiem w porządku opinie. 

Oczywiście czytałem i słuchałem testów też innych modeli, lecz w zdecydowanej większości są one raczej basowe w mocnej V-ce. 

PS. Kolega pożyczył mi do testów Sennheisery HD450 bt, ale to zupełnie nie mój temat. Dużo basu, wąska scena i jakieś zmulone. Przy użyciu korektora nieco lepiej, lecz w dalszym ciągu nie kupiłbym ich dla siebie.

Proszę o poradę. Alternatywy mile widziane. :) Dzięki!

Edytowano przez Toolhead