Skocz do zawartości

Łuczaczo

Uczestnik
  • Zawartość

    2
  • Dołączył

  • Ostatnio

O Łuczaczo

  • Ranga
    Debiutant
  1. Problem z ustawieniem odcięcia pasma

    Sorry ale Ty chyba nie doczytałeś tego co napisałem wcześniej a jeżeli chodzi o ustawienia to najlepsze brzmienie jest gdy ustawie 50Hz w subie i 60Hz w aplitunerze bo ustawiając tak jak napisałeś poprostu nie ma wogóle niskiego brzmienia. AMPLI WOGÓLE NIE REAGUJE NA ZMIANĘ ODCIĘCIA PRZY WYŁĄCZENIU SUBA. Może już ten amplituner taki jest i nic na to nie poradze...
  2. Witam! Po pierwsze wymienię i opiszę dokładnie moje kino domowe 5.1 i aplituner. A więc jest to zestaw MAGNAT z serii monitor z subwooferem aktywnym MAGNAT 300A i głośnikami głównymi stojakowymi monitor 220, amplitunerem Samsung AV-R620 i DVD Samsung HD870 z 24 bitowym przetwornikiem audio - 192 KHz. Sub ma 12 calowy głośnik o mocy 100W RMS i 200W mocy maksymalnej oraz pasmo przenoszenia 16-200 Hz. Kolumny główne mają moc RMS 90W oraz moc maksymalną 180W oraz pasmo przenoszenia 34-35000. Główny problem polega na tym że nie wiem jak ustawić pasmo w SUBie i amplitunerze aby wszystko grało jak najlepiej. A mianowicie zawsze myślałem że jeżeli ustawi się najniższą granicę (Crossover) na SUBie czyli w moim przypadku na 50Hz (zakres 50Hz - 200Hz) to basy będą najgłębsze i najmocniejsze ale w moim przypadku tak nie ma. Podam przykład - słuchając muzyki, ustawiając tryb Stereo i wyłączając SUBa (jest to tylko możliwe przy ustawieniu LARGE dla kolumn głównych) przy zmianie częstotliwości pasma w amplitunerze nic się nie zmienia, czy to 60Hz czy 200Hz (a taki jest zakres w moim apli) nie słychać różnicy, basy są takie same. Muszę dodać że w moim aplitunerze idzie jedynie ustawić "wielkość" głośników czyli np. Front speakers LANGE, SMALL lub NONE i przy ustawieniu SMALL automatycznie włącza SUBa i wszystkie niskie sygnały poniżej 100Hz już nie emituje ale posyła do SUBa. A jeżeli włączę do tego SUBa ustawiając kolumny główne w trybie SMALL to im bardziej zwiększę odcięcie na SUBie czyli na max 200Hz to basy są w tym momencie dużo mocniejsze i głębsze a jeżeli do tego ustawie pasmo w amlitunerze również na 200Hz to dudnienie w tym momencie jest nie do wytrzymania. Przy oglądaniu filmów jest podobnie ale z tą różnicą że ustawianie częstotliwości pasma w amplitunerze już nie ma znaczenia na dźwięk w żadnym przypadku, tak jakby poprostu nie reagował amplituner na zmiane ustawień ale tylko ustawienia SUBa są słyszalne. Cały zestaw miałem zawsze ustawiony w taki sposób - Amplituner odcięcie pasma na 60Hz, FRSPEAKERS SMALL, CENTRAL LARGE, SRSPEAKERS LARGE, SUB ON. SUBWOOFER odcięcie pasma 50Hz, głośność prawie połowa, podłączenie z apli kablem typu Y z wyjścia SUB out do wejścia w SUBie Line in. Czy pozostawiając takie ustawienia nie będzie przepaści w paśmie od 50Hz do 100Hz ponieważ głośniki główne emitują tylko od tej częstotliwości a SUBWOOFER tylko do 50Hz. Pozdrawiam oraz czekam na dobre rady
×