Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Patrząc na ilustracje dipole/bipole, to w dipolach jest część obszaru wycięta, więc efektów tam ma nie być.
Jeśli rozumiem pobudki Dolby, to używając dipoli jako surround (ustawiając jest "standardowo"), to znajdziemy się w tym martwym polu i będzie lipa. W przypadku bipoli nie powinno to mieć miejsca, aczkolwiek to co pisaliście wcześniej - nie będzie takiej kierunkowości, całe pole w bipolach będzie rozmyte na boki w porównaniu do klasycznych głośników.
Chciałbym kiedyś zobaczyć jakieś porównania klasycznych z bipolami w różnych ustawieniach, ale nie wiem czy są takie gdzieś.

pole-illustrations.jpg

Napisano
22 godziny temu, PanKlor napisał:

Napisałeś, 

więc skoro piszemy o tym samym to wyjaśnij jak chcesz lokalizować obiekty bez nich. Bo za wyjątkiem subwoofera to każdy głośnik służy do lokalizowania obiektów w KD. (Są też przypadki i próby z subwooferami ale nie widzę, żeby zrobiło to jakąś furorę). 

napisałem powyzej.

19 godzin temu, DBF napisał:

W sumie Dolby odradza dipole

wiem a i tak je stosowałem :)

Ależ to fantastycznie zagadnienie jest :)

Tyle teorii a warto tez praktykę poczynić :)

Wypożycz jedne i drugie i sprawdź :)

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

No więc update.

zgodnie z poradą zacząłem bawić się setupem. Nie mając nic do stracenia podbiłem Minxy „na chama” +7.5dB.

Rezultat?

Nie zrobię żadnego upgrade i jestem winien przeprosiny dla CA i biednych Minxów które jak na rozmiar naprawdę dają czadu. 😂

Edytowano przez Gumowe Ucho
Napisano
Dnia 10.05.2025 o 15:39, Piotr Sonido napisał:

HEHEHEHEH

Ale co podbiłeś? Ich głośność? Wysokie? Basy?

N/ie wysuwają sięna przód za bardzo teraz? To na prawdę świetne kolumienki w tej cenie.

Podbiłem głośność. Basów tam właściwie nie ma bo „dół” to 150Hz. Crossover chyba 180 albo 200Hz.

Nie czuję żeby się wysuwały, obawiałem się że będzie dziwnie - tak jak wtedy, gdy grały z Denonem i Dynamic EQ je podbijał  nieludzko. Nie chciałem żeby przyćmiły Pylony.

Ale są na granicy. Trochę przestałem słyszeć który konkretnie głośnik gra, choć trochę o to chodzi.