DBF Napisano 28 kwietnia Napisano 28 kwietnia Patrząc na ilustracje dipole/bipole, to w dipolach jest część obszaru wycięta, więc efektów tam ma nie być. Jeśli rozumiem pobudki Dolby, to używając dipoli jako surround (ustawiając jest "standardowo"), to znajdziemy się w tym martwym polu i będzie lipa. W przypadku bipoli nie powinno to mieć miejsca, aczkolwiek to co pisaliście wcześniej - nie będzie takiej kierunkowości, całe pole w bipolach będzie rozmyte na boki w porównaniu do klasycznych głośników. Chciałbym kiedyś zobaczyć jakieś porównania klasycznych z bipolami w różnych ustawieniach, ale nie wiem czy są takie gdzieś. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 29 kwietnia Napisano 29 kwietnia 22 godziny temu, PanKlor napisał: Napisałeś, więc skoro piszemy o tym samym to wyjaśnij jak chcesz lokalizować obiekty bez nich. Bo za wyjątkiem subwoofera to każdy głośnik służy do lokalizowania obiektów w KD. (Są też przypadki i próby z subwooferami ale nie widzę, żeby zrobiło to jakąś furorę). napisałem powyzej. 19 godzin temu, DBF napisał: W sumie Dolby odradza dipole wiem a i tak je stosowałem Ależ to fantastycznie zagadnienie jest Tyle teorii a warto tez praktykę poczynić Wypożycz jedne i drugie i sprawdź Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 8 maja Autor Napisano 8 maja (edytowany) No więc update. zgodnie z poradą zacząłem bawić się setupem. Nie mając nic do stracenia podbiłem Minxy „na chama” +7.5dB. Rezultat? Nie zrobię żadnego upgrade i jestem winien przeprosiny dla CA i biednych Minxów które jak na rozmiar naprawdę dają czadu. 😂 Edytowano 8 maja przez Gumowe Ucho 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 10 maja Napisano 10 maja HEHEHEHEH Ale co podbiłeś? Ich głośność? Wysokie? Basy? N/ie wysuwają sięna przód za bardzo teraz? To na prawdę świetne kolumienki w tej cenie. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 11 maja Autor Napisano 11 maja Dnia 10.05.2025 o 15:39, Piotr Sonido napisał: HEHEHEHEH Ale co podbiłeś? Ich głośność? Wysokie? Basy? N/ie wysuwają sięna przód za bardzo teraz? To na prawdę świetne kolumienki w tej cenie. Podbiłem głośność. Basów tam właściwie nie ma bo „dół” to 150Hz. Crossover chyba 180 albo 200Hz. Nie czuję żeby się wysuwały, obawiałem się że będzie dziwnie - tak jak wtedy, gdy grały z Denonem i Dynamic EQ je podbijał nieludzko. Nie chciałem żeby przyćmiły Pylony. Ale są na granicy. Trochę przestałem słyszeć który konkretnie głośnik gra, choć trochę o to chodzi. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 19 maja Napisano 19 maja Ok, czyli głośność. No to niewielka zmiana. A czasem faktycznie potrzebna. nikt nie mówi że trzeba zostawić bez ingerencji to co nam zrobi kalibracja. Odpisz, cytując
Recommended Posts