Skocz do zawartości

Dwa PC - jeden mikrofon, słuchawki, głośniki

Recommended Posts

Cześć,

na wstępnie zaznaczę, że jestem zupełnym laikiem, jeżeli chodzi o nawet początkowy sprzęt audio typu miksery, interfejsy audio, etc.. 
Potrzebuję pomocy, bo zupełnie nie wiem jak zabrać się do ustawienia, które bardzo by mi pomogło w codziennej pracy.

Pracuję na dwóch komputerach - PC + laptop. Laptop służbowy, czyli wszelka instalacja dodatkowych rzeczy na nim odpada. Na PC mam możliwość instalacji wszelkiego oprogramowania. Do tej pory używam dwóch zestawów słuchawek z mikrofonem, aby móc pracować zdalnie. Jeżeli mam spotkanie służbowe - korzystam ze słuchawek podpiętych do laptopa. Przy prywatnych rzeczach korzystam ze słuchawek podpiętych do PC.
Jest to męczące.

Szukam rozwiązania - listy sprzętu + wskazówki jak to podłączyć, które pozwolą mi na:

• korzystanie z jednego mikrofonu XLR - Audio-Technica AT 875R
  • korzystanie z jednych słuchawek - Beyerdynamic DT 770 PRO X Limited Edition lub coś podobnej jakości

Chciałbym, aby na podpiętych do miksera słuchawkach mieć dźwięk jednocześnie z dwóch źródeł (PC i laptop) z możliwością regulacji głośności każdego źródła (raz ciszej laptop, raz ciszej PC).
Jeżeli chodzi o mikrofon - nie musi obsługiwać PC i laptopa jednocześnie - może być to zrobione na zasadzie przełączenia przyciskiem, etc.  Ale jeżeli istnieje rozwiązanie, aby z automatu działało to na obu końcówkach - byłoby świetnie.

Konfiguracja:

• Laptop - tu mam założony kaganiec. Mam wejścia USB dostępne oraz combo słuchawkowe
  • PC - obecnie korzystam z HyperX Cloud III + DAC do tego -- czyli w budzie zwykła zintegrowana karta dźwiękowa - ale rozbudowa wchodzi w grę o dowolną potrzebną kartę.

Dodam, że zależy mi na tym, aby dźwięk z mikrofonu był dobrej jakości na laptopie. Na PC bardziej mi zależy na dobrej (ale niekoniecznie audiofilskiej) jakości dźwięku. Gry, filmy i 95% muzyka filmowa.

Znajomy amator zaproponował mi taki zestaw:

• mikser Behringer Xenyx Q1204USB + Focusrite Scarlett SOLO 4th Gen

Za wszelką pomoc w znalezieniu urządzeń, z góry dziękuję.

Budżet: 2000zł

BONUS:

Jeżeli istnieje rozwiązanie (słuchawki, mikser, interfejs audio), który do moich potrzeb doda jeszcze 3 źrodło -- dźwięk z telefonu Bluetooth + obsługa mikrofonu XLR -- budżet mogę zwiększyć do 3000zł. 
Wtedy chciałby mieć możliwość, aby na moim zestawie móc odebrać rozmowę telefoniczną. Tu już nie muszę mieć wtedy odsłuchu z pozostałych źródeł.

Edytowano przez xvinnivx