Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Napisano

Miałem kilka razy u klientów sposobność mierzenia wpływu pułapek narożnych od asound. Było to kilka lat temu i wtedy za tkaniną była wełna wyczuwalna wełna. 

Teoria: To na co warto zwrócić uwagę to ich rozmiar. Jeśli pułapka jest wykonana na bazie trójkąta i ma np. 30cm krawędzi, to jej maksymalna grubość wełny to jakieś 17cm i to tylko w najgrubszym miejscu. Przy szerokości 34cm daje to 1/2 powierzchni panela 120x60cm postawionego po skosie w rogu pokoju. Dodatkowo stosowanie wełny w samym rogu pokoju, gdzie ciśnienie jest największe, a prędkość najmniejsza nie sprzyja w uzyskaniu spodziewanej poprawy basu.

Praktyka: Takie rozwiązanie raczej pochłania to średnicę i wysokie. 

Gdyby tam była membrana lub jakaś płyta (może z perforacją) to miało by to większe znaczenie dla niskich częstotliwości. Nie wiem czy przez ostatnie lata zmieniła się technologia wykonania tych pułapek, dlatego nie piszę że tak jest, tylko opisuję jak było. Z zewnątrz dalej ustrój jest owinięty tkaniną przez co wygląda tak samo.
Słyszałem że wykonanie paneli pochłaniających na bazie wełny od asound się zmieniło i od jakiegoś czasu pochłaniają one tez bocznymi krawędziami. 

O firmie perfectacoustic właśnie się dowiedziałem że istnieje. 

pulapka narozna.png