Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam szanowne grono forumowiczów.

Mam pewien problem z subwooferem Teufel S 6000 podłączonym do aktywnych kolumn Teufel Ultima 40. Komplet jest nowy, korzystam z niego dopiero tydzień. Z racji tego, że nie jestem zbyt wymagający co do brzmienia to generalnie przypadł mi on do gustu.

Niestety zauważyłem pewne niepokojące zjawisko. Gdy zestaw gra bardzo cicho, z subwoofera zamiast basu wydobywa się tylko charczenie, efekt podobny do przesterowanego sygnału. Dopiero po zwiększeniu głośności o kilka oczek sub ożywa, przestaje pierdzieć i zaczyna grać jak należy.

Często wieczorem lubię posłuchać muzyki na niskiej głośności tak aby nie przeszkadzać pozostałym domownikom więc jest to dla mnie dość istotne żeby sprzęt grał czysto nawet przy cichym graniu.

Jestem świadomy, że jest to sprzęt budżetowy i nie należy od niego wymagać zbyt wiele ale chciałem się od was dowiedzieć czy takie zjawisko występuje również w modelach z niższej półki innych producentów.

Kontaktowałem się z producentem i zasugerował jeszcze trochę go poużywać żeby wszystko się wygrzało i ułożyło ale coś mi się wydaje, że w tym przypadku to nie pomoże i jest to wada albo wzmacniacza w kolumnie aktywnej bądź samego subwoofera. Niestety nie mam możliwości podłączenia go do innego wzmacniacza żeby wykluczyć jedną z tych możliwości.

Co o tym sądzicie? Jest sens dalej grać i wygrzewać zestaw czy szkoda tracić na to czas i lepiej pakować wszystko i odsyłać? Producent zapewnia 8 tygodni na zwrot więc mam jeszcze trochę czasu.

Napisano

Zmiana kabla też nie pomogła. Reklamacja raczej nie ma sensu bo podejrzewam, że w związku z niewygórowaną ceną ten typ po prostu tak już ma i inne egzemplarze będą grały podobnie. Wynalazek wraca do sprzedawcy.

Dzięki za pomoc.