marcinpeny Napisano 6 maja 2009 Udostępnij Napisano 6 maja 2009 Witam. Ostatnio kupilem wzmacniacz sony TA-F110. Mam juz 2 kolumny 2x100wat. W kazdej glosniki wysoko srednio i niskotonowe o oporze 8 ohm. Chcialem zrobic jeszcze 2 glosniki po 100wat. Planowalem kupic poprostu 2 takie glosniki niskotonowe i wsadzic je do jakichs skrzyni. Na te glosniki chcialbym wydac max 100zl... Skrzynie zrobie sam... Tylko jakiej wielkosci powinny byc skrzynie i jakie glosniki proponujecie? Prosze o odpowiedz. A i ten wzmacniacz obsluguje glosniki 8-16 ohm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpeny Napisano 6 maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 maja 2009 Dodam jeszcze ze slucham muzyki techno. Jestem zadowolony z tych kolumn co teraz mam ale poprostu brakuje mi dźwieku z tylu. Czy 2 niskotonowe glosniki to nie bedą zabardzo łupaly tzn czy bas nie bedzie zbyt mocny i czy nie bedzie zagluszal innych dzwiekow? Bardzo prosze o jakieś rady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpeny Napisano 7 maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2009 Fajne forum tylko szkoda ze nie ma tu osob ktorzy odpisywaliby ludziom... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 maja 2009 Udostępnij Napisano 7 maja 2009 Akurat dział DIY na naszym forum nie jest zbytnio rozwinięty. Póki co nie ma chyba zarejestrowanego jakiegoś wybitnego DIYowca, więc w takim temacie lepiej byłoby poszukac odpowiedzi np. na "elektorda.pl" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpeny Napisano 7 maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2009 Ok cos tam poszperam... A i jeszcze takie pytanko czy jak podlącze glosniki do wzmacniacza bez zadnych filtrow i zwrotnic itp nic sie nie stanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 maja 2009 Udostępnij Napisano 7 maja 2009 W sumie nie, ale przy takim podłączeniu niskotonowca możesz się spodziewać dość silnego buczenia, bo będzie grał dość wysoko (chyba, że kupisz taki, który nie zagłębia się w średnicę). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpeny Napisano 7 maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2009 Napisales ze bedzie buczal bo bedzie gral wysoko... A tak przypadkiem nie bedzie gral czasem nisko a nie wysoko? To moze 2 sredniotonowe kupie? Nie chce jakiejs masakrycznej mocy lecz zalezy mi na czystym dzwieku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 maja 2009 Udostępnij Napisano 7 maja 2009 Chodzi o to, że sygnał przekazywany do głośnika nie będzie filtrowany i niskotonowy będzie przenosił też tony średnie co nie wpływa najlepiej. Do takich zastosowań lepszy będzie szerokopasmowy. Co w kwestii obliczeń skrzynek itd., masz jakiś program do tego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpeny Napisano 7 maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2009 Byc moze szerokopasmowy bylby dobry ale teraz tak spojzalem na allegro i za ok 100zl kolumny mozna jakies tam kupic.. Moze cos ktos zaproponuje taniego ale ladnie grającego? A i programu nie mam zadnego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts