Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tak tylko słuchając Apple miusic przez airpley 2 np jednego autora wiele albumów, jeden jest nagrany w HI-RES drugi zaledwie mp3 przeskalowane do 256AAC a to już przy 800 zauważalnie brzmi dużo gorzej. Gdybyśmy wybrali singiel lub jedną płytę da się wyregulować raz nie podchodząc do wzmacniacza i korygować barwę. Ale kto słucha jednej płyty w streamerze a nie losowo muzyki. Więc moja obawa jest zasadna, że jak dołożę do lepszego "droższego" pieca będę miał dołu jeszcze więcej i będę "spał" przy piecu aby go co chwilę podregulowywać.

Napisano
1 godzinę temu, lukasz163 napisał:

a to już przy 800 zauważalnie brzmi dużo gorzej.

No i pokrętłami poprawiasz np jakość basów albo wysokich? No nie. Możesz dać ich więcej albo mniej, ale jak są kiepskie to nadal będą kiepskie. Zapewniam Cię że chyba nikt (a napewno nikt kogo znam) nie reguluje tego do każdego utworu czy płyty. 

Z założenia te regulację są do korekcji akustycznej odpowiedzi pomieszczenia - a przecież pomieszczenia nie zmieniasz.

Ale nie ciągnijmy tego. Każdy może przecież słuchać jak mu się podoba, ważne żeby był zadowolony.

Napisano
12 godzin temu, lukasz163 napisał:

Ale chyba 800 też jest na MOSFET tylko nie dual mono z podobną mocą, tak myślę.

Nie, nie jest. Końcówka mocy jest ta sama co w 1100, którą akurat mam.

To jest zupełnie inne rozwiązanie. 

1595FD1666294CE3B6402CB9FE5F08EF_12074_740x236_a68cae3ca27665fc74a8fbbfc9513ac3.jpg.3703f017f788038f1426227b4ec1f4ea.jpg

12 godzin temu, lukasz163 napisał:

A ta RN2000a nie ma z nią jakiś problemów, tj buczy trafo, piszczy, psuje się, gubi zasięg wifi itp?

Jeżeli jest tam ten sam układ co w NP-S303, to żadnych sieciowych problemów nie ma. 

Co do transformatora toroidalnego, nie wypowiadam się, ponieważ w 1100 mam klasyczny.

2 godziny temu, lukasz163 napisał:

Apple miusic przez airpley 2 np jednego autora wiele albumów, jeden jest nagrany w HI-RES drugi zaledwie mp3 przeskalowane do 256AAC

Ale może nie rozmawiajmy o patologiach firmy Apple.

Napisano
27 minut temu, Palmos napisał:

No i pokrętłami poprawiasz np jakość basów albo wysokich? No nie. Możesz dać ich więcej albo mniej, ale jak są kiepskie to nadal będą kiepskie. Zapewniam Cię że chyba nikt (a napewno nikt kogo znam) nie reguluje tego do każdego utworu czy płyty. 

Z założenia te regulację są do korekcji akustycznej odpowiedzi pomieszczenia - a przecież pomieszczenia nie zmieniasz.

Ale nie ciągnijmy tego. Każdy może przecież słuchać jak mu się podoba, ważne żeby był zadowolony.

Ok, nie ciągnę widocznie u mnie jest coś nie tak z odsłuchem ponieważ piosenki z lat 80 grają mocniej na dole a te nowsze co mają szerszy zakres dynamiczny i większą rozdzielczość, która pozwala na uchwycenie szerszego zakresu dźwięków i subtelności, co przekłada się na bardziej naturalne i przejrzyste brzmienie dla moich uszu.

17 minut temu, pairtick napisał:

Nie, nie jest. Końcówka mocy jest ta sama co w 1100, którą akurat mam.

To jest zupełnie inne rozwiązanie. 

1595FD1666294CE3B6402CB9FE5F08EF_12074_740x236_a68cae3ca27665fc74a8fbbfc9513ac3.jpg.3703f017f788038f1426227b4ec1f4ea.jpg

Jeżeli jest tam ten sam układ co w NP-S303, to żadnych sieciowych problemów nie ma. 

Co do transformatora toroidalnego, nie wypowiadam się, ponieważ w 1100 mam klasyczny.

Dziękuję za info, uważasz, że wymiana będzie zauważalna tak na ucho melomana nie audiofila? Czy ty jesteś zadowolony ze swojego "grania" (wymieniłbyś na 2000) jak byś posiadał wolne zaskórniaki? 

Napisano (edytowany)
45 minut temu, lukasz163 napisał:

Dziękuję za info, uważasz, że wymiana będzie zauważalna tak na ucho melomana nie audiofila?

Jak sam nie posłuchasz, to nikt Ci nie powie.

45 minut temu, lukasz163 napisał:

Czy ty jesteś zadowolony ze swojego "grania" (wymieniłbyś na 2000) jak byś posiadał wolne zaskórniaki? 

Gdybym nie był zadowolony, to bym zmienił. 

A co do 'zaskórniaków', to jestem szczęśliwie po rozwodzie.

Edytowano przez pairtick