ronson Napisano 11 października Napisano 11 października Witam, planuje podwieszany sufit z płyty Fermacell, na gotowo 6cm obniżyć. Potrzebuje do oświetlenia. Czy jeśli zostawię pusty w środku, bez wełny to nie podbije sobie zbytnio rezonansu? Wiem, że takie coś może wystąpić, ale odjąć grubość płyty to realnie będę miał jedynie 4,75 pustej przestrzenni, a w tym jeszcze profili 2,7cm. Nie chce jednak nabroić z akustyką. Choć nie jest to dla kina domowego, a zwyczajnego życia. Ewentualnie mogę podkleić taśmami akustycznymi profile, wieszaki. Co o tym myślicie? Czy taka niewielka pusta przestrzeń, będzie bardzo odczuwalna? Trudno znaleźć info co do tak niewielkiego podwieszenia. Na tym forum są ludzie, którzy temat ogarniają i proszę o pomoc. Odpisz, cytując
Acoustic Lab Napisano 13 października Napisano 13 października Klient miał obniżony sufit ze zwykłej płyty GK pod lampki. Jak po moich zaleceniach wpopował tam celulozę to od razu usłyszał zmniejszenie się pogłosu i wypełnił przestrzeń w sypialni, korytarzu i kuchni, żeby było ciszej w mieszkaniu. Fermacell jest znacznie twardszy, co nie znaczy że pusta powierzchnia pomiędzy płytą, a sufitem nie będzie pogarszać obecnej akustyki. Jak nie chcesz się brudzić z wełną czy celulozą to możesz kupić gęstą piankę np. 3cm grubości i wkładać pomiędzy profile. Odpisz, cytując
ronson Napisano 14 października Autor Napisano 14 października Dziękuję za info. Najbardziej mi pasuje wełna skalna. Ale to się da ogarnąć w tak małej przestrzeni? Czy by trzeba niżej podwieszać? Najcieńszą wełnę znalazłem 5cm. O celulozie nic nie wiem. Odpisz, cytując
Acoustic Lab Napisano 19 października Napisano 19 października Jak na gotowo ma być 6cm, a płyta ma 12,5mm to możesz dać pomiędzy profile wełnę 5cm. 1 Odpisz, cytując
ronson Napisano Poniedziałek o 16:58 Autor Napisano Poniedziałek o 16:58 (edytowany) Jeszcze mam pytanie co do tej wełny. Na filmach youtube wełnę dają na profile, a tutaj oczywiście nie wejdzie w tych 6cm, bo profil ma 2,7cm i łącznie wyszłoby ok 9cm. Można np. dać między profile te 5cm i jakoś wzmocnić, by nie wypadło, a w profil włożyć wełnę osobno ile wejdzie? Chodzi by sam profil nie został pusty w środku. Czy bez sensu? Edytowano Poniedziałek o 17:00 przez ronson Odpisz, cytując
Acoustic Lab Napisano Czwartek o 18:43 Napisano Czwartek o 18:43 Jak chcesz docinać wełnę żeby wkładać do profili to możesz to zrobić. A jak tego nie zrobisz to też tragedii nie będzie. IMO ważniejszy jest dobry montaż profili, żeby po puszczeniu basowego utworu nie dzwoniły niż to czy włożysz w nie wełnę czy nie. Odpisz, cytując
Recommended Posts