Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 17.10.2025 o 11:03, jaknb napisał:

nienawidzę wbudowanego weń DACa. Bardzo analityczny, sztuczny, podbijający nieprzyjemne rejestry i wypychający wokale mi prost na twarz (czego nie lubię).

Przykro mi to słyszeć. Zwykle zintegrowane przetworniki w chińskich streamerach to klasa co najmniej przyzwoita.

Pociesz się że miałem ostatnio w domu streamer Atoll ST300 za 3000€ na Burr Brown i też nie grało. Dźwięk był zmulony, bez sceny, bez światła w porównaniu do mojego DAC. Podłączyłem swój DAC na stałe przez coax i kombinowaliśmy dalej. Ze streamingu (Tidal) nadal niezbyt (choć oczywiście lepiej niż z wbudowanego DAC). Dopiero piękne otwarcie dźwięku uzyskaliśmy puszczając ten sam utwór z SSD podłączonego do Atolla przez USB na przedniej ściance. Wówczas zero różnicy z moim Aurenderem. Ale co wówczas zostało z Atolla?  Tylko transport cyfrowy. Bo sekcja streamera i zintegrowany DAC w sposób oczywisty degradowały brzmienie. 

Szkoda, że nie mam opłaconego żadnego serwisu streamingowego - wówczas mógłbym porównać Aurendera w roli streamera vs serwera plików stacjonarnych. Bo on ma możliwość streamingu ale nie korzystam. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
16 godzin temu, jaknb napisał:

Jaki masz telewizor? Masz HDMI ARC? Jak tak, to podłączasz TV do WiiMa po HDMI. U mnie to wygląda tak:

TV -> WiiM -> Wzmacniacz

Prościej i nie musisz kombinować z jakimś splitterem Toslink. To w ogóle brzmi jakby miało źle działać.

Dodatkowo WiiM z automatu włącza się przy włączaniu TV.

Ja niechcem mieć podpięty TV pod wiim, tv tylko pod magnata HDMI arc, po prostu raz na jakiś czas sygnał nie trafiał z tv do wzmaka nie wiedząc czemu i przełączyłem na optyk, a w magnacie ma tylko jedno wejście optyczne, tak czy siak zamówiłem nowy kabel HDMI eArc budżetowy nie jakiś drogi, bo mój już miał około 8 lat i może on sprawia problem.

Tak że wiim będzie podpięty optykiem i RCA a do magnata tylko muzyka, a tv prosto do wzmaka.

Napisano (edytowany)

Wczoraj był dalszy ciąg zabawy, dźwięk poprawił się na plus, jest fajna detaliczna góra już tak nie kłująca w uszy  (nie przesadzona), fajnie słychać talerze i środek, bas dobrze kontrolowany i cieplejszy, bardziej muzykalny dźwięk. Posłuchałem dłuższą chwilę i potem przełączyłem na bluetooth bezpośrednio z magnata i znów tu mi czegoś brakowało, widać z umysł może się szybciutko przyzwyczaić do innego brzmienia. Posłucham przez jakiś czas na tych ustawieniach może jeszcze jakieś kosmetyczne poprawki będą ale zobaczymy. Jak kable mi przyjdą HDMI i optyczny to zrobię kolejny test na optyku. Nie będę podpinać wiim pod TV, tylko ma służyć do muzyki.

Ustawienia WiiM Ultra:

Output: RCA 

Output Level: 1 Vrms

DAC Filter: Minimum Phase Slow Roll-Off

Volume Mode: Fixed

EQ: na wiim

Hz      dB

31.   +1.5

62     +1

125   +0.5

250     0

500    –0.5

1 k        0

2 k      –0.5

4 k       –1

8 k      –1

16 k     –0.5

Magnat:

Bass +1 Treble - 0.5, -1 pure wylaczone

Edytowano przez Lukasz85
Napisano
10 godzin temu, il Dottore napisał:

Przykro mi to słyszeć. Zwykle zintegrowane przetworniki w chińskich streamerach to klasa co najmniej przyzwoita.

Pociesz się że miałem ostatnio w domu streamer Atoll ST300 za 3000€ na Burr Brown i też nie grało. Dźwięk był zmulony, bez sceny, bez światła w porównaniu do mojego DAC. Podłączyłem swój DAC na stałe przez coax i kombinowaliśmy dalej. Ze streamingu (Tidal) nadal niezbyt (choć oczywiście lepiej niż z wbudowanego DAC). Dopiero piękne otwarcie dźwięku uzyskaliśmy puszczając ten sam utwór z SSD podłączonego do Atolla przez USB na przedniej ściance. Wówczas zero różnicy z moim Aurenderem. Ale co wówczas zostało z Atolla?  Tylko transport cyfrowy. Bo sekcja streamera i zintegrowany DAC w sposób oczywisty degradowały brzmienie. 

Szkoda, że nie mam opłaconego żadnego serwisu streamingowego - wówczas mógłbym porównać Aurendera w roli streamera vs serwera plików stacjonarnych. Bo on ma możliwość streamingu ale nie korzystam. 

Takie same miałem odczucia, jak podłączyłem wiim, to nie mogłem uwierzyć że aż tak może źle brzmieć, płasko z ostrą góra, zupelnie inaczej jak byłem przyzwyczajony, zauważyłem jednak że pojawiło się więcej detali z szerszą scena, których wcześniej nie było w magnacie. W magnacie dół grał tłuściutko góra lekko wycofana razem z wokalem, ale właśnie to brzmienie mi odpowiadalo,  I dlatego mi teraz zależy żeby to jakoś dopracować żeby zachować to ciepło magnata i detale z wiim. Optyk przyjdzie dziś jak będę miał czas to podłącze i porównam z RCA. 

Napisano

DAC w WiiM Ultra jest słaby, to samo dotyczy sekcji analogowej.

WiiM Ultra jako transport po USB jest genialny w swojej cenie.

W połączeniu z odpowiednim DAC np. Laiv Harmony µDAC lub  FiiO K15 AK4497S*2 Streaming DAC, zmiata konkurencję.

W cenie Eversolo A6 mamy WiiM Ultra + FiiO K15 AK4497S*2 Streaming DAC 🙂

Napisano
36 minut temu, tmnich napisał:

DAC w WiiM Ultra jest słaby, to samo dotyczy sekcji analogowej.

WiiM Ultra jako transport po USB jest genialny w swojej cenie.

W połączeniu z odpowiednim DAC np. Laiv Harmony µDAC lub  FiiO K15 AK4497S*2 Streaming DAC, zmiata konkurencję.

W cenie Eversolo A6 mamy WiiM Ultra + FiiO K15 AK4497S*2 Streaming DAC 🙂

Magnat ma swojego Dac też, plus lampy które ocieplają brzmienie, czekam teraz na optyka i zobaczymy czy będzie różnica. Niechcem wchodzić w większe koszta w tym momencie może za jakiś czas zmienię zdanie. Zobaczymy

Napisano
3 minuty temu, Lukasz85 napisał:

Magnat ma swojego Dac też, plus lampy które ocieplają brzmienie, czekam teraz na optyka i zobaczymy czy będzie różnica. Niechcem wchodzić w większe koszta w tym momencie może za jakiś czas zmienię zdanie. Zobaczymy

Spoko, jest jeszcze jedna nowość Fiio warmer 

image.png.e32ef696c7f5fc89af8b8046edcc4eda.png

Napisano (edytowany)
19 minut temu, tmnich napisał:

Spoko, jest jeszcze jedna nowość Fiio warmer 

image.png.e32ef696c7f5fc89af8b8046edcc4eda.png

Fajny ten Fiio podobają mi się te wskaźniki takie retro, mam też ustawione na wyświetlaczu na wiim tylko ze z czarnym tłem, spoko efekt. Narazie jednak zostaje przy swoim.

IMG_20251018_182324.jpg

chatgpt-1760808073058.jpg

Edytowano przez Lukasz85
Napisano
38 minut temu, Lukasz85 napisał:

czekam teraz na optyka i zobaczymy czy będzie różnica. Niechcem wchodzić w większe koszta w tym momencie może za jakiś czas zmienię zdanie. Zobaczymy

Możesz sprawdzić od razu. Pisałem Ci że możesz podłączyć przez coaxial używając jednego kabla rca

A ten sub masz podłączony? I dodajesz jeszcze basu???

Poza tym tą prawa kolumna strasznie kiepsko stoi. Nie ma czym oddychać 

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, Palmos napisał:

Możesz sprawdzić od razu. Pisałem Ci że możesz podłączyć przez coaxial używając jednego kabla rca

A ten sub masz podłączony? I dodajesz jeszcze basu???

Poza tym tą prawa kolumna strasznie kiepsko stoi. Nie ma czym oddychać 

Wiem ale nie mam jak ustawić, bo z drugiej strony mam stół, subwoofer tylko do filmów, optyk dziś będzie o będę patrzył.

Ile powinno być przestrzeni w takim razie pomiędzy głośnikiem przynajmniej minimum 

Edytowano przez Lukasz85
Napisano

Różnie. Np. 20, 30 cm lub więcej. Też nie powinny stać blisko ściany. 

Przesuń szafkę rtv w lewo i zrobi ci się trochę miejsca. Lewą kolumnę też odsuń od szafki.

A sub czemu tylko do filmów jak mało basu? Tu masz pole do zabawy...

Napisano
7 minut temu, Palmos napisał:

Różnie. Np. 20, 30 cm lub więcej. Też nie powinny stać blisko ściany. 

Przesuń szafkę rtv w lewo i zrobi ci się trochę miejsca. Lewą kolumnę też odsuń od szafki.

A sub czemu tylko do filmów jak mało basu? Tu masz pole do zabawy...

Coś po kombinuje z przesunięciem ale będzie ciężko. Magnat i klipach nie trzeba suba, dół jest bardzo mocny. Przy wiim basu mi zabraklo, też nie mówię że całkowicie nie odpalam suba do muzy, jak chce spokojnie posłuchać z tłustym dołemto odpalam ale większość bez, bo sąsiedzi też chcą żyć,  motyw jest taki że cały dom się trzęsie  tak potrafi zagrać ten sub, jeżeli ktoś posiada ten mode albo serie to wie o czym mówię