Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 17.10.2025 o 11:03, jaknb napisał:

nienawidzę wbudowanego weń DACa. Bardzo analityczny, sztuczny, podbijający nieprzyjemne rejestry i wypychający wokale mi prost na twarz (czego nie lubię).

Przykro mi to słyszeć. Zwykle zintegrowane przetworniki w chińskich streamerach to klasa co najmniej przyzwoita.

Pociesz się że miałem ostatnio w domu streamer Atoll ST300 za 3000€ na Burr Brown i też nie grało. Dźwięk był zmulony, bez sceny, bez światła w porównaniu do mojego DAC. Podłączyłem swój DAC na stałe przez coax i kombinowaliśmy dalej. Ze streamingu (Tidal) nadal niezbyt (choć oczywiście lepiej niż z wbudowanego DAC). Dopiero piękne otwarcie dźwięku uzyskaliśmy puszczając ten sam utwór z SSD podłączonego do Atolla przez USB na przedniej ściance. Wówczas zero różnicy z moim Aurenderem. Ale co wówczas zostało z Atolla?  Tylko transport cyfrowy. Bo sekcja streamera i zintegrowany DAC w sposób oczywisty degradowały brzmienie. 

Szkoda, że nie mam opłaconego żadnego serwisu streamingowego - wówczas mógłbym porównać Aurendera w roli streamera vs serwera plików stacjonarnych. Bo on ma możliwość streamingu ale nie korzystam. 

Edytowano przez il Dottore