Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tytułowy zasilacz można sobie dokupić do wzmacniacza Fosi, co uczyniłem. 

Wyniki testu dość zaskakujące. 

Co się zmieniło? Trochę przybyło rozdzielczości i szczegółów na górze. To z plusów. Z minusów (zupełnie nieoczekiwanych)  - bas się rozlazł. Duże zaskoczenie. Średnica - bez zmian. 

Czy warto wydać extra 400 zł na ten zasilacz? Moim zdaniem - nie. Po podłączeniu zasilacza GaN nie następuje cudowna metamorfoza. Dźwięk się nie otwiera. Brzmienie poprawia się w stopniu minimalnym, w dodatku kontrola basu zaczyna szwankować. Może wymiana opampów na Bursony coś by pomogła. 

Zasilacz pozostaje zimny podczas użytkowania. To plus.

OK, pobawiłem się w Fosi ale to nie koniec zabawy z chińską Klasą D - teraz sprzedaję cały majdan i spróbuję zachwalanego SMSL AO200Mk2. 

gan.jpg

gan2.jpg

gan3.jpg

Napisano

Nawet nie wiedziałem, że Fosi coś takiego robi. Dzięki za info.

GaN jest bardzo obiecującą technologią w audio, ale chyba sam zasilacz nie zrobi dużej różnicy. Ja bym chętnie stestował w pełni GaN FETową klasę D. Patrząc na recenzję monobloków Laiva zrobioną przez iiWiego, to jest game changer.

Nie wierzę natomiast, że tanie chińczyki implementują to dobrze, więc na razie odpuszczam bo ceny są zaporowe. I a propos, Mytek ma teraz swoją (dość drogą propozycję): https://eu.mytek.audio/shop/empire-ganfet-stereo-monoblock-2 Przywołuje ją, bo jest tam dosyć ciekawy wykres, który wg nich obrazuje co mogą osiągnąć rózne klasy wzmacniaczy:

image.png.9367fa9bce0b1953c4f038a21066bd99.png