Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Na początku zaznaczę, że porównanie nie może być traktowane zbyt naukowo z kilku powodów - pomiary wykonywane byly w pewnym odstępie czasowym (brak czasu aby usiasc na kilka h, kręcić gałkam, liczyć i analizować. Sama inicjalizacja projektu w ART na laptopie z Core i7 10 gen dla systemu 5.3.4 to kilkana-kilkanaście minut), pomiary bez ART (z DLBC) były dodatkowo wykonywane w konfiguracji 5.2.4. Głośność systemu też była odrobinę różna - jak znajdę chwilę spróbuję odkręcić gałkę o te kilka dB więcej, żeby sprawdzić jak system sobie radzi. Pomieszczenie to salon z aneksem kuchennym ~31 m^2, 84 m^3 bez żadnej specjalnej adaptacji akustycznej. Zastosowanie - głównie kino domowe. Skupiałem się na niskich tonach. Stąd brak pomiarów powyżej 120 Hz. 

1.  Ostatnie pomiary z 5.2.4 i korekcją DLBC. Opadanie powyżej 80 Hz nie było dla mnie istotne bo crossover w tej konfiguracji wychodził coś ok 70 Hz. 

image.png.f0a258e626630b5dac995f1d0e7f2260.png

image.png.55637cf49b11f0a1e1b11e2fee229979.png

2. Kalibracja z ART (5.3.4) - tutaj doszedł dodatkowy subwoofer (niezbyt mocny, wszystkie subwoofery to konstrukcje zamknięte). Nie wiadomo więc na ile wygładzenie krzywej to efekt nowych algorytmów czy też dodatkowego źródła - tzn. ja nie podejmuję się określenia tego. 

image.png.63ed35c44def730330b898a04f161ff3.png

No i spektrogram na któym bardzo ładnie widać, że powyżej 50 Hz (ART kompensuje w przedziale 50-150 Hz, suby od 20 Hz) jest mniej pików i są zdecydowanie krótsze. 

image.png.4a0eebe3569795a26f88129359b7fc61.png

Tutaj trochę pobawiłem się podziałem wsparcia między głośniki wg dostępnych poradników/rad w sieci. Tj. ograniczyłem wsparcie głośników surround i Atmos od 70 Hz, żeby nic im się nie stało. Wyłączyłem głośnik centralny z grup wsparcia (podobno pomaga w klarowności dialogów, nie weryfikowałem A/B. Na pewno jest lepiej w porównaniu do wcześniejszych algorytmów (DL/DLBC). Ustawiłem wsparcie subów na -24dB czyli mocniej w stosunku do wyjściowych -18 dB. 

Edytowano przez PanKlor