Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Mam problem z wyborem odpowiednich sluchawek. Pracuję z domu i głównie wtedy ich używam, czyli jakies 8-10h dziennie. Z 20% mojego czasu to spotkania przez teams/zoom etc. Przyda sie w nich przyzwoity mikrofon, żeby nie łapał dzwiekow z otoczenia i dobre ANC do skupienia przy dzieciakach.

Obecnie mam wysłużone Soundcore Life Q30, z kórych jestem zadowolony, zatem nie mam wygórowanych wymagan. Jednak przy takim budżecie liczę na znaczny przeskok jakościowy wrażeń muzycznych i ogolnie uzytkowania.

A teraz dlaczego mam problem z wyborem... Korzystam z Linuxa i jest tam problem połączenia z BT i kodeków. Przy wlaczonych sluchawkach na BT muszę wybierać miedzy dobrej jakości dzwiękiem do sluchania muzyki, albo mozliwoscia rozmawiania. W momencie gdy chce korzystac z mikrofonu w sluchawkach to jakosc dzwieku jest katastrofalna. Zatem ostatecznie korzystam z nich wyłączonych na kablu (w kablu mam też mikrofon). Jest to dość powszechny i znany problem.

Wiem, ze powyzsze wynika z kodekow i ułomnosci BT jednak kupujqc nowe sluchawki chcialbym jakos obsluzyc ten problem.

Na pewno chciałbym aby oprocz BT miały opcję łączenia przez kabel jack. Dzieki temu bede mogl uzywac jak sa rozladowane/wylaczone.

Albo fajna opcja jest jak sluchawki sa wlaczone mimo, ze maja podlaczony kabel na jacka. To mogloby tez jakos ograć problem z dobrym dzwiekiem + mikrofonem (w tym wypadku mikrofon bylby na kablu).

W kazdym razie chcialbym aby przy polaczeniu przewodowym dzwiek byl rowniez przyzwoity (ale mam swiadomosc, ze nie bedzie taki super jak po BT).

Co do polaczenia BT to bylbym sklonny dokupic nawet jakis tani dongle/adapter do laptopa, ale musze miec pewnosc, ze to rozwiaze problem i bede mial mikrofon + dobry dzwiek do sluchania muzyki.

Obecnie mam na oku Px7 S2e i popularne Sony WH-1000XM5.