Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Zaczynam swoją przygodę z kinem domowy i potrzebuje porady. Zaznaczam, że nie jestem audiofilem. Zestaw ma służyć głownie do słuchania muzyki/ogladania YT. Czasem gram na PS5 no i lubię weekendem obejrzeć film.

Pokoj nie jest jakoś super przystosowany do audio, więc robię co mogę. Kanapa od TV jest odsunięta jakieś 2,5m natomiast surroundy mam możliwość postawić jedynie z tyłu za kanapa w odległości około 30cm od glowy.

Ogolnie przesiadlem się z kina domowego Sony BDV-e6100, które było ustawione w taki sposób, jak wyżej opisałem, a przeskok jakościowy z niego na moje fronty jest dla mnie tym, co mi bardzo odpowiada więc to powinno określić moje preferencje i poziom audiofilstwa ;)

Ogólnie zacząłem do kolumn Technicsa SB-3670 (bardzo mi się podoba ich brzmienie) i do tego amplituner ONKYO TX-NR6100. Niedawno dokupiłem centralny Magnat Monitor Center 252 jednak mam wrażenie, że on "wychodzi" przed fronty i je trochę dominuje. 

Zastanawiam się, czy nie zrobic tak (z uwagi na zestaw uzywany, ktory znalazlem do zakupu):

1. Fronty pozostają SB-3670

2. Centralny zmiana z Magnat 252 na Technics SB-C80

3. Surroundy Technics SB-S80

4. SUB - tutaj proszę o poradę, bo zastanawiam się nad Magnatem RS8 albo RS12 ale nie wiem, czy to nie za dużo do pozostałych głośników

5. Zastanawiam się w przyszłości nad jakimiś Atmosami, które będę mógł postawić na frontach tak, żeby odbijały dźwięk od sufitu.

Prośba o podpowiedzi i sugestie.