Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. 

Na wstępie zaznaczę, że nie tylko jestem nowy na forum ale również w świecie szeroko rozumianego "audio". 

Stoję przed dylematem zakupu zestawu od Klipsch lub POLK miałem możliwość odsłuchu zarówno jednego i drugiego zestawu i szczerze nie mogłem zdecydować dlatego jeszcze się wstrzymałem i postanowiłem trochę poczytać. Grać będą pod wzmacniaczem Denon DRA - 900H, sam salon w którym ów sprzet będzie ma około 30m2 jednak od głośników do sofy jest nieco ponad 2m. Co do źródła i rodzaju muzyki to jest to internet + gramofon, jeśli chodzi o rodzaj to głównie jest to muzyka elektroniczna ( techno, house, drum n base etc ), muzyka gitarowa oraz "stare hity". Jestem świadomy tego, że nie ma sprzętu na tyle uniwesalnego aby radził sobie z wszystkim idealnie ( zwłaszcza w tym pułapie cenowym ) Ale może jednak ktos będzie w stanie sprawę bardziej im rozjaśnić i doradzić.  

Drugą kwestią jest umieszczenie bass reflexu gdzie kolumny u mnie będą niestety zmuszone stać tak blisko ściany jak to możliwe POLK ma reflex z tyłu może będę im w stanie dać około 15 cm "oddechu" od ściany ale czy to będzie ok ? Mam też wątpliwości co do roku produkcji czy jest to coś na co powinienem zawracać uwagę ? Czy jednak nowsze POLK mają realnie zastosowaną lepszą / nowszą technologię ? 

Wszystkim z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Napisano
19 godzin temu, Jakub Madaliński napisał:

Drugą kwestią jest umieszczenie bass reflexu gdzie kolumny u mnie będą niestety zmuszone stać tak blisko ściany jak to możliwe POLK ma reflex z tyłu może będę im w stanie dać około 15 cm "oddechu" od ściany ale czy to będzie ok ?

Tylny bass refleks blisko ściany może ci podbić bas,nic w tym złego o ile nie będzie buczał.

Bezpieczniej BR z przodu.Jak zwykle nic nie zastąpi odsłuchu.

Ale w takim budżecie na cuda nie licz.

Ewentualnie w cenie tych klipsch/polk to coś na olx byś wyszperał,tylko że wtedy kiepsko z odsłuchem.