Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim!
Jestem totalną świeżynką w temacie audio i potrzebuję Waszej pomocy, bo im więcej szukam, tym mniej wiem.

Wynajmuję ze znajomymi fajny lokal z widokiem na miasto. Planujemy tam zrobić miejsce spotkań, niekomercyjne — oglądanie filmów/spotkania/małe imprezy. Płacimy czynsz, więc nie chcemy inwestować grubych pieniędzy w sprzęt, raczej coś sensownego z rynku wtórnego. Zrobiliśmy remont, teraz czas dodać sprzęt. Kwestia projektowa, ekranu ogarnięta, natomiast pozostaje sprawa nagłośnienia. 

Przeznaczenie pomieszczenia:

oglądanie filmów (zależy mi na dźwięku przestrzennym),

karaoke (2 mikrofony bezprzewodowe podpięte do PC),

małe występy znajomych stand‑uperów (mikrofon bezprzewodowy podpięte do PC)

czasem sety znajomych DJów i mała impreza taneczna.

Centrum wszystkiego będzie PC jako źródło dźwięku i obrazu. 

Układ pomieszczenia:

Powierzchnia ok. 38 m². Załączam dwa warianty ustawienia — meble są ustawione symbolicznie, tylko po to, żeby pokazać ogólną organizację sali i kierunki, w które zwrócona jest publiczność.

Wariant 1 - Filmy/Karaoke – wszyscy zwróceni w stronę ekranu.

Wariant 2 - Stand‑up/DJ set – wszyscy zwróceni w stronę okna panoramicznego.

Nagłosnienie chcemy zamontować na stałe, tak żeby oba scenariusze działały bez ciągłego przestawiania.

Moje wstępne pomysły:

Myślałem o jakimś używanym zestawie kina domowego, np. amplituner + duże fronty + centralny + sub + satelity pod oknem. Coś pokroju Onkyo + M‑Audio 5.1 z OLX, ale kompletnie nie wiem, czy to ma sens w takim zastosowaniu i pomieszczeniu. DO tego zacząłem sięwczytywać, że mogą być problemy ze współpracą starych zestawów 5.1 z PC, żeby to działało przestrzennie faktycznie. 

Pytania:

Czy zestaw kina domowego to w ogóle dobry kierunek przy takim miksie zastosowań?

Jak rozwiązać temat stałego montażu kolumn, żeby działało i do filmów, i do stand‑upu/DJ?

Na co zwracać uwagę przy zakupie używanego amplitunera i kolumn?

Może są jakieś alternatywy, o których nie pomyślałem, głośniki aktywne?
Budżet ok 1500 - wiem mało, ale jak pisałem projekt typowo hobbystyczny, trochę już poszło na remont i sprzęt video, meble itp. 
Nie ma być audiofilsko - ważne żeby był bas i głośno i 3d w filmach. 

Każda rada mile widziana — dzięki!

sala.jpg

Edytowano przez Ektoras
literówka w tytule
  • Ektoras changed the title to Budżetowe nagłośnienie do lokalu ok. 38 m² – filmy, karaoke, stand‑up, DJ. Jak to ugryźć?