Skocz do zawartości

Wrażenia z upgrade’u - Pylon => Wharfedale oraz Yamaha => Rega

Recommended Posts

Napisano

Jakiś czas temu wrzuciłem post o szukaniu zestawu do cichego słuchania. Chciałbym podzielić się dalszym ciągiem historii.

Używałem zestawu Wiim Ultra (pliki FLAC oraz Tidal) => Yamaha RN803D => Pylon Sapphire 31. Brakowało mi w nim energii oraz nasycenia dźwięku, zwłaszcza przy niskiej głośności.

Pierwszą zmianą była wymiana głośników na Wharfedale Linton. Razem ze zmianą głośników wziąłem miarkę i ustawiłem głośniki dokładnie w trójkącie równobocznym z miejscem odsłuchowym, bo poprzednie stały niesymetrycznie. 

Charakter dźwięku zmienił się diametralnie. Po pierwsze - Lintony grają dużo ciemniej niż Pylony. Dół pasma jest dużo bardziej zaznaczony, bardziej namacalny, a jednocześnie dużo bardziej zróżnicowany. Pojawiła się większa separacja instrumentów. Razem z separacją słychać również więcej instrumentów na drugim planie. Poprawiła się też przestrzeń, ale to może być związane z lepszym ustawieniem głośników. 

Ciekawa rzecz dzieje się przy niskim poziomie głośności. Pylony po ściszeniu chowają niskie dźwięki i zostaje płaska, sucha góra. Lintony chowają górę, zostaje mięsity i nasycony środek oraz dół. I ten drugi sposób reprodukcji odpowiada mi dużo bardziej.

Generalnie było już dużo lepiej, ale pojawiło się kolejne pytanie - a co jeżeli zmienić jeszcze wzmacniacz? Wybór padł na używaną Regę Elex-R. Tutaj zmiana nie była tak mocna, ale jest również wyraźnie słyszalna. Nie wiem, jak to się dzieje, ale Rega daje bardzo dużo energii w środkowym paśmie. Gitary akustyczne oraz wyższe partie basu brzmią bardzo żywo i energetycznie. Jeżeli w utworze jest gitara basowa w tle - słychać ją bardzo wyraźnie, mimo że jest na drugim planie. Powiedziałbym że dźwięk jest sprężysty. 

Trochę tak jakby Yamaha chciała oddać nagrania naturalnie i bez upiększeń, natomiast Rega próbowała wlać w nie jak najwięcej energii. 

Co dalej? Cieszę muzyką i na razie nie planuję następnych zmian. Jest dobrze.

No i mam teraz używane Pylony do sprzedania ;)

--

Część utworów testowych:

• Leonard Cohen, You want it darker
  • Lech Janerka, Omm
  • Pink Floyd, Shine on you crazy diamond
  • Sade, Is it a crime
  • Riverside, Caterpillar and the barbed wire
  • King Crimson, Starless - 2024 Elemental Mix
  • Scott Hamilton, The shadow of your smile
  • Diana Krall, Temptation