bumbum Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Przymierzam się do zmiany kolumn Focal Evo xn2. Nie to że źle grają ale kupując je 2 lata temu byłem na odsłuchach i wybrałem większe Vestia 4. Przyszły do domu i okazały się za duze do salonu 30m/kw. Wtedy wzmacniacz Atoll IN200 pompował tyle basu ze nie dało się słuchac głośniej. Sprzedawca zaproponował ze podmieni na wyższy model tylko mniejszy Evo x n2. Z Atollem było OK, basu pod dostatkiem ale czasami ten bas wydawał sie buczacy a czasami w niektorych utworach jakby brakowało. Zmieniłem wzmacniacz na Primare i35 i tutaj poprawa kazdego pasma. Bas mega kontrolowany, wszystko brzmi lepiej ale musiałem dosunąć kolumny do tylnej ściany na 30cm bo przy 50cm, był za szczupły no i wszystko było by ok gdyby nie fakt ze dosunięcie do scian powoduje spadek głębi, przestrzeni. Byc może do mojego pomieszczenia lepsze by były Evo X n3 no ale postanowiłem rozejrzec się za większymi ale tez innych producentów. Modele które mam w głowie po przeczytaniu setek opinii i obejrzeniu filmików na youtube to: Elac Vela 408, B&W 703s3, Dynaudio Ewoke 50,Audio Phisic 12,Dali Rubicore 6,Pylon Jasper 23,ProAc DC8, Monitor Audio Gold 200. Salon to 30m ale sprzęt jest na krótszej scianie i sofa w połowie bo za sofą strefa jadalni. Słucham wszystkiego oprócz ciężkiego metalu, rapu, hip-hopu i disco polo Nie lubię słuchać głośno, raczej umiarkowanie więc kolumny muszą pokazać całe pasmo juz od cichego grania. Dziękuje z góry ze wszelkie sugestie. Cena maximum 20000pln z 2 sztuki. Wiem ze będą komentarze "weź wzmacniacz do salonu i słuchaj". Niestety tak zrobiłem z Focalami. Przesłuchane w salonach różne kolumny a w domu okazało się ze grają zupełnie nie tak jak w salonie. Dlatego chce zawęzić poszukiwania i wziąć z jednego sklepu 2-3 modele i wybrać właściwy. Edytowano 3 godziny temu przez bumbum Odpisz, cytując
Recommended Posts