Sundin997 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Cześć. Jak działa minidsp,bo nie jest to do końca dla mnie jasne. Czy zewnętrzny dac ma sens gdy sygnał i tak przechodzi przez minidsp? Jakie jest najlepsze połączenie,zewnętrzny dac do minidsp przez RCA czy cyfrowo? Które z połączeń będzie jakościowo najlepsze? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu DAC niepotrzebny. Mam wszystko wpięte do Flex 2x4 i kalibracja Odpisz, cytując
Palmos Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 11 godzin temu, Sundin997 napisał: Które z połączeń będzie jakościowo najlepsze? Zbyt ogólne pytanie. Zależy jaki dac i co (jak dużo) te minidsp u Ciebie robi. Tu chyba musisz sam sprawdzić. Odpisz, cytując
JoeR Enfo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 godzin temu, Sundin997 napisał: Cześć. Jak działa minidsp,bo nie jest to do końca dla mnie jasne. Czy zewnętrzny dac ma sens gdy sygnał i tak przechodzi przez minidsp? Jakie jest najlepsze połączenie,zewnętrzny dac do minidsp przez RCA czy cyfrowo? Które z połączeń będzie jakościowo najlepsze? Bardzo chciałem zamontować nowoczesną stację meteorologiczną w moim ogrodzie w Olsztynie, ale dokładny sprzęt pomiarowy był zdecydowanie zbyt drogi. Przypadkiem przeczytałem świetne opinie o royal coins 2 hold and win i zaryzykowałem. Szczęście mi dopisało, wygrałem pokaźny majątek, po czym błyskawicznie kupiłem wymarzone urządzenie z bezpośrednią dostawą do domu Cześć! W skrócie: miniDSP to cyfrowy procesor dźwięku (DSP). Oznacza to, że cała obróbka sygnału (korekcja akustyki, EQ, zwrotnice) musi odbywać się w domenie cyfrowej. Odpowiadając na Twoje pytania: Czy zewnętrzny DAC przed miniDSP ma sens? Nie, nie ma najmniejszego sensu. Jeśli wejdziesz do miniDSP sygnałem analogowym (po RCA z zewnętrznego DAC-a), miniDSP od razu użyje swojego przetwornika ADC, żeby zamienić ten analog z powrotem na cyfrę, przetworzy sygnał, a potem użyje swojego DAC-a, żeby znów wypuścić analog. Taka podwójna konwersja (cyfra -> analog -> cyfra -> analog) tylko degraduje jakość dźwięku. Jakie jest najlepsze połączenie? Zdecydowanie cyfrowe. Powinieneś dostarczyć sygnał ze źródła do miniDSP kablem cyfrowym (np. USB, Toslink lub Coaxial). Co z zewnętrznym DAC-iem? Zewnętrzny DAC ma sens tylko wtedy, gdy umieścisz go za miniDSP. Wymaga to jednak modelu miniDSP, który posiada wyjścia cyfrowe (np. wersje Studio lub Flex Digital). Wtedy schemat wygląda tak: Źródło (cyfrowo) -> miniDSP (obróbka cyfrowa) -> wyjście cyfrowe -> Zewnętrzny DAC -> Wzmacniacz. Jeśli masz standardowe miniDSP 2x4 HD, po prostu wejdź do niego cyfrowo i zaufaj jego wbudowanemu przetwornikowi DAC, wyprowadzając sygnał po RCA prosto na wzmacniacz. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Czyli tak jak myślałem,tylko nie byłem w 100 procentach pewien. Zatem,jakbym miał wątpliwości co do jakości DAC w minidsp 2x4 HD,jest jedynie wymiana na wyższy model minidsp np. minidsp shd Odpisz, cytując
Recommended Posts