Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.

Jak działa minidsp,bo nie jest to do końca dla mnie jasne.

Czy zewnętrzny dac ma sens gdy sygnał i tak przechodzi przez minidsp?

Jakie jest najlepsze połączenie,zewnętrzny dac do minidsp przez RCA czy cyfrowo?

Które z połączeń będzie jakościowo najlepsze?

Napisano
11 godzin temu, Sundin997 napisał:

Zbyt ogólne pytanie. Zależy jaki dac i co (jak dużo) te minidsp u Ciebie robi.

Tu chyba musisz sam sprawdzić.

Napisano
18 godzin temu, Sundin997 napisał:

Cześć.

Jak działa minidsp,bo nie jest to do końca dla mnie jasne.

Czy zewnętrzny dac ma sens gdy sygnał i tak przechodzi przez minidsp?

Jakie jest najlepsze połączenie,zewnętrzny dac do minidsp przez RCA czy cyfrowo?

Bardzo chciałem zamontować nowoczesną stację meteorologiczną w moim ogrodzie w Olsztynie, ale dokładny sprzęt pomiarowy był zdecydowanie zbyt drogi. Przypadkiem przeczytałem świetne opinie o royal coins 2 hold and win i zaryzykowałem. Szczęście mi dopisało, wygrałem pokaźny majątek, po czym błyskawicznie kupiłem wymarzone urządzenie z bezpośrednią dostawą do domu

Cześć! W skrócie: miniDSP to cyfrowy procesor dźwięku (DSP). Oznacza to, że cała obróbka sygnału (korekcja akustyki, EQ, zwrotnice) musi odbywać się w domenie cyfrowej.

Odpowiadając na Twoje pytania:

Czy zewnętrzny DAC przed miniDSP ma sens? Nie, nie ma najmniejszego sensu. Jeśli wejdziesz do miniDSP sygnałem analogowym (po RCA z zewnętrznego DAC-a), miniDSP od razu użyje swojego przetwornika ADC, żeby zamienić ten analog z powrotem na cyfrę, przetworzy sygnał, a potem użyje swojego DAC-a, żeby znów wypuścić analog. Taka podwójna konwersja (cyfra -> analog -> cyfra -> analog) tylko degraduje jakość dźwięku.

Jakie jest najlepsze połączenie? Zdecydowanie cyfrowe. Powinieneś dostarczyć sygnał ze źródła do miniDSP kablem cyfrowym (np. USB, Toslink lub Coaxial).

Co z zewnętrznym DAC-iem? Zewnętrzny DAC ma sens tylko wtedy, gdy umieścisz go za miniDSP. Wymaga to jednak modelu miniDSP, który posiada wyjścia cyfrowe (np. wersje Studio lub Flex Digital). Wtedy schemat wygląda tak: Źródło (cyfrowo) -> miniDSP (obróbka cyfrowa) -> wyjście cyfrowe -> Zewnętrzny DAC -> Wzmacniacz.

Jeśli masz standardowe miniDSP 2x4 HD, po prostu wejdź do niego cyfrowo i zaufaj jego wbudowanemu przetwornikowi DAC, wyprowadzając sygnał po RCA prosto na wzmacniacz.

Napisano
3 godziny temu, Sundin997 napisał:

Zatem,jakbym miał wątpliwości co do jakości DAC w minidsp 2x4 HD,jest jedynie wymiana na wyższy model minidsp np. minidsp shd

No właśnie tak jak napisałem: pytanie jak dużo robi u Ciebie DSP i czy możesz się bez niego obejść - jeśli tak bo to sam zewnętrzny dac wystarczy.

A co jest u Ciebie źródłem? Bo niektóre streamery np. mają korektory peq. Nie pamiętam już ale wydaje mi się że minidsp generuje filtry w postaci takiej że można je "przepisać" ręcznie do peq streamera. Wtedy teoretycznie możesz użyć dsp tylko do generowania filtrów i grać na zewnętrznym dac.

Ja tak się bawiłem w REW i wpisywałem filtry (lub tylko ich część! ) do peq wiim.

Oczywiście myślę tu tylko o stereo bez sub. Z sub raczej tak się nie da.

Napisano

Mój zestaw 

Mini DSP Flex 2x4 TRS 

Bluesound Node 2024

Oppo 203 , czasem Oppo 105 :)

2 x sub BK Electonics XXL 400 S

Dali Menuet SE 

Zasilacze PD Creative 12v i 5v 

Listwa Taga Harmony PF 1000 DC 

Przewody Taga Harmony TPC 

Synapse Max 

Monitory odcięte do 80 Hz , suby 120 Hz 

Dalej nie szukam:)

Napisano

Długa lista. Ktoś kto zawita tu pierwszy raz i to przeczyta może się zniechęcić.... nie wspominając, że połowy tych urządzeń nawet nie skojarzy z niczym, co wiąże ze słuchaniem muzyki...😁

Napisano

Byłem sceptycznie nastawiony na izolatory galwaniczne i ,,cuda,,  wokół połączeń internetowych , tak samo jak listwa zasilająca i przewody zasilające z izolacją też nie była mi  w głowie. 

Wołem wymieniać głośniki , suby

Mam wrażenie , że Menuet SE grają teraz jak Rubikon 2 :)

Napisano
1 godzinę temu, Palmos napisał:

No właśnie tak jak napisałem: pytanie jak dużo robi u Ciebie DSP i czy możesz się bez niego obejść - jeśli tak bo to sam zewnętrzny dac wystarczy.

Bez minidsp,nie gra w ogóle system.

2x4 hd robi za aktywną zwrotnice.

Jedynie pasywna może go zastąpić,co jest do zrobienia,ale jest pewien kłopot...

Napisano
21 minut temu, Palmos napisał:

Ale tak z ciekawości jaki masz zestaw że tylko tak to może grać?

To DIY.

Sercem jest bms 4590 z hornem jabo kh-53

Bms 4590 jest odcięty w mini dsp 400hz 48dB/oct ,czyli to 8 rząd,co przy konstrukcji pasywki już jest kłopotliwe.

Fachowcy są podzieleni w opiniach.

Producent hornów jabo ,polecał mi minidsp Dirac live i odcięcie 48dB/oct,czyli takie jakie jest obecnie.

Z drugiej strony "nasi" tubylczy fachowcy narzekają na minidsp,że to słaba jakość i na pasywce można dużo lepiej,ale jest problem z pasywna zwrotnicą bo jest(chyba) skomplikowana lub może wymagać przesunięcie horna względem basowej kolumny do przodu żeby wyrównać delay i może się okazać,że tuba będzie wystawać o np. 25 cm do przodu względem niższego głośnika,co będzie z jednej strony słabo wyglądać i skomplikuje ustawienie całej kolumny salonie.

Przy minidsp nie ma tego problemu.