Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.

Przychodzę (jak zwykle) po poradę:

Tak sobie popatrzyłem na integrę z małego brytyjskiego garażu  (AV international) i pomyślałem, żeby ją zamienić na dobrą końcówkę mocy, np. w klasie D. 

Ze wzmacniaczami dzielonymi nie mam zupełnie doświadczenia, a chciałbym dobrać parę urządzeń. Budżet: bez szaleństw.

Założenia:

- Do tej dobrej końcówki po prostu dokładać przedwzmacniacze z tymi wszystkimi cudownymi funkcjami sieciowymi i bezprzewodowymi, DSP itp.  W razie "utraty wsparcia albo zgodności" zostaje dobra końcówka, a ten ucyfrowiony klocek- no cóż, nie zostaje.

- Zmniejszy się ilość segmentów, które trzeba ustawić na "starej integrze".

- Klasa D będzie się mniej nagrzewać (z tego powodu w lecie często nie słucham)

// Jak przeglądałem wnętrza aktualnie sprzedawanych wzmacniaczy zintegrowanych, to tam zwykle było bardzo mało wzmacniacza/ przedwzmacniacza, za to mnóstwo komputera.

Myślałem o końcówce Apollon (lub innej na Purifi/Hypex) bo:

ma podaną moc również dla 2 Om, więc zakładam, że powinna prawidłowo współpracować z "trudnymi" kolumnami

ma regulację wzmocnienia na wejściu (żeby móc żonglować między mniej wymagającymi monitorami a większymi kolumnami)

ma układ zasilania zawarty w obudowie (nie trzeba wrzucać ładowarki do laptopa pająkom za szafę)

Obawy i pytania:

- Apollon (roboczo) ma za dużo mocy i nie wysteruje monitorów do poziomu głośności, który nie wyrwie okien, nawet mimo ustawienia Gain ? Co w takim razie?

- Jaki do tego zestawu preamp ( mile widziane "Phono MM", działające DSP/EQualizer, Bluetooth z LDAC, DLNA), ale taki w rozsądnej cenie?

- ICEpower - odrzuciłem wstępnie, z powodu głosów o nagrzewaniu się modułów

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Po cichu liczyłem, że ktoś powie, żebym nie brał i przyczepił to mikro Nobsound, co je kable zrzucają z półki swoją masą.

Najgorzej dobrać ten cały przedwzmacniacz (albo DAC-kombajn z opcją pre-) , żeby nie wpaść podobnie jak z popularnymi markami wzmacniaczy zintegrowanych klasy D (to samo w środku, dodana płytka komputera- streamera, ekran lcd z przodu- i cena jak za auto). 

O Apollo poczytałem, co było- gdybym składał sam, inaczej bym rozmieścił elementy, ale to by większa obudowa wyszła, niestety. A cena DIY wychodzi, delikatnie mówiąc, wcale nie lepsza, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że trzeba by dobierać płytkę bufora.

Napisano

Apollon moim zdaniem pięknie wszystko składa. Audiophonics ma bardzo solidne produkty chociaż nie tak fajnie wyglądające, ale często obudowy są większe. Jeżeli nie potrzebujesz tak mocnych, zaawansowanych końcówek to kup coś jak Topping mini 300  czy Aiyima A20. To dużo mniejsza inwestycja a zaoszedzone kilka tys można zainwestować w subwoofer czy preamp z takimi funkcjami jakie są potrzebne.

1768118630835.png

audiophonics-hpa-s450et.jpg