Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie , jestem tutaj nową osobą na forum chciałem się przywitać i wnieść dyskusję na temat pokoi na poddaszach często budowanych z płyty KG , przecież jak budowałem dom to nie zastanawiałem się czy będę miał pokój do słuchania muzyki. Dzisiaj sytuacja wygląda tak dzieci poszły swoją drogą i w spadku zostało mi poddasze. To nie tak , że mam go od miesiąca nie zacząłem coś w nim robić od 2024 roku i tak sobie w nim dłubię.

Teraz może trochę o sprzęcie tutaj nie ma fajerwerków , ale cieszy i to bardzo

Wzmacniacz Goldmund Telos7 Next Generation

Streamer Auralic Altair G1.1

Gramofon Micro Seiki DD7

Przedwzmacniacz od kolegi Krzyska 

Kolumny monitory Dynaudio Confidence C1 Signature

Suby RelT5x x 2 szt

Odtwarzacz CD to Pioneer PD 30AE gra jako transport do dac Alize

W pokoju ciągle coś tam zmieniam w akustyce i szukam swojego dźwięku , ostatnie dwa miesiące to zrobienie tzw chmury nad miejscem odsłuchowym krok milowy w scenie spokoju namacalności wokalu to był największy postęp odczuwalny od pierwszej nuty. Oczywiście ten pokój nie jest idealny , ale w żadnym innym pokoju w domu nie mogę zostawić srubowkręta na środku pokoju i przyjść po tygodniu a on nadal tam będzie leżał :). Oczywiście bawię się w pomiary mam mikrofon UMIK i REW na podstawie pomiarów i pomocy kolegów staram się wyciągać wnioski i wnosić poprawki które nie zawsze są ulepszeniem. To chyba na tyle dzisiaj. Poniżej zdjęcie mojej jaskini w której mogę robić wszystko i nikomu to z domowników nie przeszkadza.

Pokój na poddaszu.jpg

Napisano

Poniżej plik z pomiarem REW przed i po zamontowaniu chmury. Oczywiście pomiary wykresy itd... ale i tak najważniejszy jest ostateczny odsłuch bo to on powoduje czy jesteśmy zadowoleni z tego co słyszymy. Potrafię doprowadzić bass do lini prostej ale co z tego jak takie granie nie sprawia mi przyjemności. wykres pomaga bo potrafi nakierować, ale ślepo w niego nie wierzę zresztą tak samo podchodzę do pomiarów. Potrafią się bardzo różnić w szczególności w wysokich tonach nie zmieniając absolutnie nic w pokoju nagle wysokie znikają o 3db w mojej ocenie to nie jest normalne dlatego do pomiarów podchodzę z chłodną głową. Oczywiście nie mam profesjonalnego sprzętu do pomiarów mikrofon to umik 1 jednak mimo wszystko cieszę się , że go mam 

Lamele.mdat