robertz Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Witam, około 2014 r. jako do salonu TV kupiłem Samsunga Full HD. Ponieważ w 2022 r. zmienił się system nadawania, kupiłem nowy TV (PANASONIC TX-40JX810E 40" LED 4K Android TV Dolby Atmos Dolby Vision). Samsunga dałem do sypialni. Żeby na nim oglądać programy z satelity, do Panasonica i do dekodera Canal+ podłączyłem spliter (HDMI 1x2 Signal 4k x 2k), za pośrednictwem, którego puściłem 3 kablami HDMI 1.4 (1m, 2m i 10m) sygnał na Samsunga. Wszystko pięknie współdziałało. Niestety ale dwa tygodnie temu Samsung padł. Kupiłem się nowy TV, też Samsunga (SAMSUNG QE43Q8FA 43" QLED 4K) i postawiłem go w salonie, a Panasonica przeniosłem do sypialni. Podłączenia pomiędzy Samsungiem, dekoderem Canal+ i Panasonikiem pozostały takie same, tj. z dekodera do splitera idzie jeden kabel (in), ze splitera jeden kabel idzie do Panasonica (out), a drugi do Samsunga (out). Zaczęły się jednak problemy. W sytuacji, gdy Panasonic w sypialni jest włączony, to w salonie nowy Samsung działa idealnie. Niestety, ale gdy tylko wyłączę w sypialni TV, to w salonie na ekranie Samsunga obraz zaczyna na ok. 1 sekundę robi się czarny. To migotanie zdarza się różnie, raz na minutę, raz co ok. 30 sekund. Pozmieniałem różne ustawienia w obu TV, ale to nic nie pomogło. Zmieniłem wszystkie kable HDMI 1.4 na HDMI 2.0, nic nie pomogło. Testowałem też różne ustawienia kanałów na spliterze, zmieniając połączenia dla każdego z nich. Jedyne co się zmieniało, to częstotliwość migotania ekranu na Samsungu, raz częściej, raz wolniej. Dekoder Canal+ działa bezpośrednio podłączony do Samsunga czy też do Panasonica, w obu przypadkach bez splitera. W obu przypadkach obraz jest idealny. Nie mam więcej pomysłów, co mógłbym jeszcze zrobić, żeby to migotanie się skończyło. Może ktoś Was miał taki problem i go rozwiązał, lub podda jakiś pomysł na rozwiązanie problemu. Cała nadzieja w Was. Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A jak się to ma do sygnału cec może w nim leży problem ?Próbowałeś pomiędzy jeden a drugi tv wstawić takie coś? https://amzn.eu/d/08beBX4m Odpisz, cytując
robertz Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, Gmow1977 napisał: A jak się to ma do sygnału cec może w nim leży problem ?Próbowałeś pomiędzy jeden a drugi tv wstawić takie coś? https://amzn.eu/d/08beBX4m Nie próbowałem. Póki co, kominuję z tym co mam. Edytowano 1 godzinę temu przez robertz Odpisz, cytując
robertz Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, klips napisał: a nie masz Canal + Online? Mam. I korzystam z niego, ale to jest trochę uciążliwe. 7 godzin temu, robertz napisał: Witam, około 2014 r. jako do salonu TV kupiłem Samsunga Full HD. Ponieważ w 2022 r. zmienił się system nadawania, kupiłem nowy TV (PANASONIC TX-40JX810E 40" LED 4K Android TV Dolby Atmos Dolby Vision). Samsunga dałem do sypialni. Żeby na nim oglądać programy z satelity, do Panasonica i do dekodera Canal+ podłączyłem spliter (HDMI 1x2 Signal 4k x 2k), za pośrednictwem, którego puściłem 3 kablami HDMI 1.4 (1m, 2m i 10m) sygnał na Samsunga. Wszystko pięknie współdziałało. Niestety ale dwa tygodnie temu Samsung padł. Kupiłem się nowy TV, też Samsunga (SAMSUNG QE43Q8FA 43" QLED 4K) i postawiłem go w salonie, a Panasonica przeniosłem do sypialni. Podłączenia pomiędzy Samsungiem, dekoderem Canal+ i Panasonikiem pozostały takie same, tj. z dekodera do splitera idzie jeden kabel (in), ze splitera jeden kabel idzie do Panasonica (out), a drugi do Samsunga (out). Zaczęły się jednak problemy. W sytuacji, gdy Panasonic w sypialni jest włączony, to w salonie nowy Samsung działa idealnie. Niestety, ale gdy tylko wyłączę w sypialni TV, to w salonie na ekranie Samsunga obraz zaczyna na ok. 1 sekundę robi się czarny. To migotanie zdarza się różnie, raz na minutę, raz co ok. 30 sekund. Pozmieniałem różne ustawienia w obu TV, ale to nic nie pomogło. Zmieniłem wszystkie kable HDMI 1.4 na HDMI 2.0, nic nie pomogło. Testowałem też różne ustawienia kanałów na spliterze, zmieniając połączenia dla każdego z nich. Jedyne co się zmieniało, to częstotliwość migotania ekranu na Samsungu, raz częściej, raz wolniej. Dekoder Canal+ działa bezpośrednio podłączony do Samsunga czy też do Panasonica, w obu przypadkach bez splitera. W obu przypadkach obraz jest idealny. Nie mam więcej pomysłów, co mógłbym jeszcze zrobić, żeby to migotanie się skończyło. Może ktoś Was miał taki problem i go rozwiązał, lub podda jakiś pomysł na rozwiązanie problemu. Cała nadzieja w Was. Znalazłem swój post z netu sprzed 4 lat. "Kupiłem telewizor Panasonic TX-40JX810E 40" LED 4K Android TV. Do tego spliter hdmi Signal oraz kable hdmi z filtrami (28AWG V1.4 High Speed Cable with Ethernet). Połączyłem ten telewizor 10 metrowym kablem hdmi z telewizorem Samsung HD znajdującym się w drugim pokoju. Pomiędzy telewizorami jest spliter, do którego na wejściu mam podłączony dekoder 4K canal+, na wyjściach splitera mam podłączone 2 kable hdmi: jeden do telewizora Panasonic (2 m), drugi do telewizora Samsung (10 m). Obraz i dźwięk jest OK, ale jest jeden problem: gdy w pokoju włączam Samsunga, to w drugim pokoju, na drugim TV (Panasonic) zanika na 2 sekundy obraz odbierany na satelicie. Przetestowałem chyba wszystkie rozwiązania: podmieniłem kable hdmi, zresetowałem ustawienia panasonica i samsunga, a także dekodera, wyłączyłem w obu telewizorach CEC. Nic nie pomaga. Zastanawiam się, co może to powodować i jak to zlikwidować." Miałem ten sam problem,co obecnie, tyle, że udział brały: stary Samsung i Panasonic. Wtedy problem rozwiązałem wymieniając spliter na taki z EDID. I wtedy problem się rozwiązał. Ale aktualnie, mam już spliter z EDID (ten sam, co wtedy) a problem się pojawił. Edytowano 1 godzinę temu przez robertz Odpisz, cytując
Recommended Posts