matt_b Napisano Piątek o 02:25 Napisano Piątek o 02:25 (edytowany) Cześć! Naprawdę starałem się zapoznać z forum i przeleciałem 10 stron wstecz. Niestety jednak, im więcej czytam, tym więcej wiem, że nic nie wiem. Chciałbym w związku z tym poprosić o pomoc z zaprojektowaniem systemu 5.1.4 z dobrze brzmiącym stereo - czekam właśnie na stolarzy, którzy w maju będą instalowali u mnie ściankę RTV w salonie, także mam jeszcze trochę czasu na ewentualne zmiany. Co chcę podkreślić na samym początku, efekt estetyczny jest równie ważny, jak odsłuchowy - błogosławiona niech będzie moja Żona, która i tak zgodziła się na kucie sufitu pod Atmosy, także nie możemy nadużywać jej dobroci ;-) Dorzucając kontekst pomieszczeniowy - salon przechodzący w jadalnię i dalej kuchnię, sumarycznie 40 m2. Na szkicu poniżej belka stropowa nad stołem wyznacza granice sufitu "salonu". Dwie wnęki widoczne w salonie to drzwi tarasowe. System bazować będzie na posiadanych już przeze mnie KEF R3 Meta. Do kompletu planuję dokupić KEF R6 Meta. Subwoofer REL T/9x z Arrow Wireless System. W roli Atmos i surround myślałem nad 6 x Focal Dôme Flax - początkowo myślałem o KEF 3001se, ale za Chiny nie mogę znaleźć do nich standów, a Focale to jednak współczesna i łatwo dostępna konstrukcja. I znalazłem je w bardzo dobrej cenie. Nie słyszałem ani jednych, ani drugich, także ciężko mi się odnieść do tej kwestii, jednak opinie są raczej pozytywne o obydwu tych głośnikach. Jeśli mielibyście jakieś uwagi już na tym etapie, jestem szeroko otwarty na sugestie. Poniżej mój natchniony szkic z AutoCada (legenda pewnie niepotrzebna, ale... Fioletowe kółka to sufitowe (na suficie, pamiętamy o odpowiednim kierunku i tilcie), zielone to surround na standach (15 stopni za plecami punktu referencyjnego), pomarańczowy sub (gruba welurowa kotara osłania go od drzwi tarasowych), seledynowe R3 Meta i czerwony R6 Meta (obytrzy na tym samym poziomie, stojace na komodzie, blat 58 cm na ziemią + 6 cm podstawy). Przepraszam za rozmiar, ale nie potrafiłem tego zmniejszyć po wrzuceniu na stronę... Część, która ściąga mi sen z oczu - AVR... Przyglądam się trzem modelom - Arcam AVR21, Marantz Cinema 40 oraz Yamaha RX-A6A. Muszę jednak podkreślić jedną rzecz - mam w chwili obecnej Yamaszkę A-S701 i się z nią lubię; pomimo, że nie jest to żaden topowy model, daje radę uciągnąć moje R3 Meta i naprawdę lubię dźwięk, który rodzi się z ich relacji. I tu pojawia się mój największy dylemat - jeśli chciałbym zredukować liczbę pudełek i zostawić tylko AVR, do stereo najlepszy byłby Arcam (który nawet jako sam wzmacniacz stereo z Dirac byłby dużym przeskokiem na plus względem A-S701). Z tym, że nie obsługuje on natywnie 5.1.4! A AVR31 to już jest dla mnie po prostu za dużo, 13 tyś. z bólem serca wyłuskam, ale 23 tysiące to dla mnie osobiście już przesada. W związku z tym również dokupowanie końcówki mocy odpada, bo robi się po prostu (w mojej ocenie) nieprzyzwoicie. Yamaha A6A z wykorzystaniem dodatkowym mojej A-S701 jako końcówki mocy do R3 Meta i podłączenia przez Dual Input REL T/9x wydaje mi się dobrym zestawem do kina i stereo, przy okazji oferuje masę efektowych wspomagaczy niemal pokroju spatial mapping od Sonego. Marantz wydaje się być w środku tej stawki, pomiędzy dobrym stereo a kinem domowym. Do tego różnice w systemach kalibracyjnych... Starałem się przeczytać i obejrzeć wszystkie recenzje i był to chyba błąd. Ponieważ ja w tym punkcie utknąłem i nie wiem gdzie ruszyć. Podejrzewam, że każdego z nas w pewnym momencie taki stan dopada, tym bardziej jak nie można wziąć wszystkich trzech sprzętów i przy już zainstalowanym nagłośnieniu ich przetestować. Każde słowo porady zarówno w temacie rozlokowania głośników oraz ich modeli, jak również, a nawet przede wszystkim - modeli amplitunerów - będzie bardzo mile widziane. Miłego dnia! Edytowano Piątek o 02:39 przez matt_b Składnia i interpunkcja Odpisz, cytując
matt_b Napisano Piątek o 02:51 Autor Napisano Piątek o 02:51 Dodam jeszcze, że wysokość pomieszczenia to 271 cm, telewizor na wyposażeniu to Sony XR-65A95L + Playstation 5. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Suba zmień na REL ale HT1205MKII w kinie sobie lepiej radzi a i w muzyce nie zawiedzie. Co do frontów i centralki jak najbardziej. Amplituner Arcam aVR11 / 21 jako uniwersalne połączenie kino z stereo. No chyba , że czekasz na nowe modele. Gra to lepiej niż japończyki Masz dosć blisko siedzenie do TV ale powinno być ok. Tylko jedno pytanie mnie nurtuje, gdzie te surroundy mają być? Bo nie na suficie? Odpisz, cytując
matt_b Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 4 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Suba zmień na REL ale HT1205MKII w kinie sobie lepiej radzi a i w muzyce nie zawiedzie. Co do frontów i centralki jak najbardziej. Amplituner Arcam aVR11 / 21 jako uniwersalne połączenie kino z stereo. No chyba , że czekasz na nowe modele. Gra to lepiej niż japończyki Masz dosć blisko siedzenie do TV ale powinno być ok. Tylko jedno pytanie mnie nurtuje, gdzie te surroundy mają być? Bo nie na suficie? Dziękuję za odpowiedź! W grze zostaje Arcam AVR21 i Marantz Cinema 40 (w zestawie z Dirac ART jest obecnie w cenie AVR21). A jeżeli chodzi o surroundy, to do Dome Flax są dedykowane standy. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, matt_b napisał: Dziękuję za odpowiedź! W grze zostaje Arcam AVR21 i Marantz Cinema 40 Marantz gra po prsotu ... nudniej. Sorki, ale taka jest prawda. Ja kiedyś jak wybierałem miedzy 7013 a 1070 to teoretycznie niżej a wybrałem Yamahę. Owszem może Marantz był bardziej uniwersalny bo lepiej radził sobie ze stereo. No ale tu masz prosty temat Arcam 2 minuty temu, matt_b napisał: A jeżeli chodzi o surroundy, to do Dome Flax są dedykowane standy. No to nie mam uwag. Jest ok. Odpisz, cytując
matt_b Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu (edytowany) No to chyba będę musiał poczekać z rok na Arcama AVA25, ponieważ AVR21 ma tylko 7 kanałów wzmacniacza, więc 5.1.4 na nim bez dodatkowej końców mocy nie zrobię... A wydatkowanie kolejnych dajmy na to 4 tysięcy na Emotiva BasX A4 wywołuje ból portfela Edytowano 8 godzin temu przez matt_b Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 33 minuty temu, matt_b napisał: No to chyba będę musiał poczekać z rok na Arcama AVA25, ponieważ AVR21 ma tylko 7 kanałów wzmacniacza, więc 5.1.4 na nim bez dodatkowej końców mocy nie zrobię... A wydatkowanie kolejnych dajmy na to 4 tysięcy na Emotiva BasX A4 wywołuje ból portfela Fosi V3 mono Odpisz, cytując
Recommended Posts