desmodronik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu ............. a własciwie na cztery kolumny.........., czyli jak uzyskac dzwiek stereo na 4 kolumny bez zbytnich ceregieli . Posiadam wzmak zintegrowany np denon pma 1060 , wlasnie z takim wyjsciem , chyba ze nas piecze gotowka i mozemy sobie pozwolic na pma 1560 , a jakby trafila sie szostka w tootka to np JOLIDE 1501[podwojny pre out], wszystki te wzmaki ma z tyłu WYJSCIE PRE OUT , czyli wyjscie sygnału stereo z wbudowanego przedwzmacniacza ktory przygotowywuje sygnal na stopien mocy - nie mylic z preampem gramofonowym. Teraz najwazniejsze -- łaczymy wyj pre out ,intrerkonektami RCA z jakims tanim wzmakiem stereo u mnie jest- pionek A109 , chyba njatansza integra na rynku , do tego drugieego wzmaka podłaczamy kolumny dodatkowe , u mnie ,sa malenstwa - jakies Eltaxy wielkosci torebki cukru .OZamknieta, Podlaczałem tez wieksze ale efekt najlepszy był z Eltaxikami. Wzmak głowny ma podłaczone lepszej jakosci kolumny. jako fronty np elac 207 u mnie. Wyjscie pre out ma sygnał rosnacy wraz z przekrecaniem głownego pokretła głosnosci , czyli wystarczy ustawic na tym drugim wzmaku poziom glosnosci taki by nie wyszedł jazgot , BO CO ZA DUŻO TO NIEZDROWO. Kolumny tylne raczej powinny byc w obudowie zamknietej . KOLUMIENKI tylne ustawiamy w roznych pozycjach, tzn do tyłu do przodu pod kątem , przekrecone, na lezaco ,by uzyskac jak najlepszy efekt . Wzmak nr 2 musi miec regulacje barwy tonu ,by jeszcze lepiej ustawic sobie efekt podbicia lub odjecia pasma dzwiekowego bo wiecie jak to jest z winylami....... Ps przy dobrym zgraniu całej maszynerii nawet nie potrzeba zbytni przemieszczac fotela odsłuchowego , chyba ze ktos lubi miec wszystko perfekt . No i zapodajemy płyte testowa z nagraniem stereo by sprawdzic czy kanał prawy to prawy a lewy to lewy , chyba ze ktos lubi wyzwania , i lubi słuchac po przekatnej. Dzwiek rosnie- wypełnia cały pokój odsłuchowy , baza stereo jest o wiele lepsza niz na dwoch kolumnach , bardzo dobrze zaczynaja wypadac płyty nagrane przecietnie , a z DMM to jest super. Wielka szkoda ze juz wczesniej nie zastosowałem tej modyfikacji , bo efekt jest całkiem zadowalajacy. Proponuje sprawdzic na własnej skórze czyli uszach , bo jest naprawde znakomicie jesli chodzi o jakosc dzwieku , z zastrzezeniem zeby nie szalec ze wzmocnieniem na tylne kolumny , bo bedzie dysonans dzwiekowy , testujemy -sprawdzamy -ustawiamy .!!!!!!! miłego słuchania.!!!!!! Odpisz, cytując
Recommended Posts