Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

.............  a  własciwie  na  cztery  kolumny.........., czyli jak uzyskac dzwiek stereo  na 4 kolumny  bez  zbytnich  ceregieli .
 Posiadam wzmak zintegrowany np denon pma 1060 , wlasnie  z takim  wyjsciem , chyba ze nas piecze gotowka i mozemy sobie pozwolic na pma 1560 , a jakby trafila sie szostka w tootka to np JOLIDE 1501[podwojny pre out], wszystki te wzmaki ma z tyłu WYJSCIE PRE OUT , czyli wyjscie sygnału stereo z wbudowanego przedwzmacniacza ktory przygotowywuje sygnal na stopien mocy - nie mylic z preampem gramofonowym.

Teraz najwazniejsze -- łaczymy wyj pre out ,intrerkonektami RCA z jakims tanim wzmakiem stereo u mnie jest- pionek A109 , chyba njatansza integra na rynku , do tego drugieego wzmaka podłaczamy kolumny dodatkowe , u mnie ,sa malenstwa - jakies  Eltaxy wielkosci   torebki  cukru .OZamknieta,   Podlaczałem   tez  wieksze   ale  efekt  najlepszy   był    z  Eltaxikami. Wzmak głowny ma podłaczone lepszej jakosci kolumny. jako  fronty  np  elac 207 u  mnie.

Wyjscie pre out ma sygnał rosnacy wraz z przekrecaniem głownego pokretła głosnosci , czyli wystarczy ustawic na tym drugim wzmaku poziom glosnosci taki by nie wyszedł jazgot , BO CO  ZA  DUŻO  TO  NIEZDROWO.

Kolumny tylne raczej powinny byc w obudowie zamknietej . KOLUMIENKI tylne ustawiamy  w roznych pozycjach, tzn do tyłu do przodu pod kątem , przekrecone, na lezaco ,by uzyskac jak najlepszy efekt .

Wzmak nr 2 musi miec regulacje barwy tonu ,by jeszcze lepiej ustawic sobie efekt podbicia  lub odjecia pasma dzwiekowego bo wiecie jak to jest z winylami....... Ps przy dobrym zgraniu całej maszynerii nawet nie potrzeba zbytni przemieszczac fotela odsłuchowego , chyba ze ktos lubi miec wszystko perfekt .
      No i zapodajemy płyte testowa z nagraniem stereo by sprawdzic czy kanał prawy to prawy a lewy to lewy , chyba ze ktos lubi wyzwania , i lubi  słuchac po przekatnej.
   Dzwiek rosnie- wypełnia cały pokój odsłuchowy , baza stereo jest o wiele lepsza niz na dwoch kolumnach , bardzo dobrze zaczynaja wypadac płyty nagrane przecietnie , a z DMM to jest  super. Wielka  szkoda   ze  juz   wczesniej   nie  zastosowałem  tej   modyfikacji ,  bo  efekt   jest  całkiem  zadowalajacy.

Proponuje sprawdzic na własnej skórze czyli uszach , bo jest naprawde znakomicie jesli chodzi o jakosc dzwieku , z zastrzezeniem zeby nie szalec ze wzmocnieniem na tylne kolumny , bo bedzie dysonans dzwiekowy , testujemy -sprawdzamy -ustawiamy .!!!!!!! miłego słuchania.!!!!!!