Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Posiadam kolumny PHILIPS współpracujące z wieżą MZ7 - dla mnie to w zupełności wystarczy, ale mogły by mieć ciut mocniejszy bas. Dlatego zastanawiam się nad jednym jakie lepsze głośniki niskotonowe zastosować w tych kolumnach aby wzmocnić bass?
Wiem że nie jest to sprzęt audiofilski... ale dla moich potrzeb akurat...
Pozdrawiam serdecznie
Napisano
Witam
Zgodnie z ideą DIY najlepszym rozwiązaniem byłaby samodzielna budowa subwoofera icon_smile.gif, ewentualnie zakup gotowego.
Projektanci przy budowie kolumn w odpowiedni sposób dobierają głośniki, modyfikacja polegająca na wymianie przetwornika nie koniecznie musi przynieść oczekiwane rezultaty.
O ile się nie mylę wieża MZ7 posiada wyjście na aktywny subwoofer.
Możesz jeszcze sprzedać głośniki i zbudować nowe, wzorując się na innych konstrukcjach.
Tutaj na pewno znajdziesz coś dla siebie:
http://www.audio.com.pl/phpBB/viewtopic.php?t=488
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Witam,  
Posiadam kolumny PHILIPS współpracujące z wieżą MZ7 - dla mnie to w zupełności wystarczy, ale mogły by mieć ciut mocniejszy bas.

Zgadzam się z opinia, że kolumny były optymalnie zaprojektowane i wykonane i lepiej przy nich nie grzebać bez pewności, iż jest się zdolnym by coś poprawić, a nie zepsuć. icon_wink.gif
Sam miałem podobny problem - piekne, równe pasmo, ale czasami tych basów brakowało.
Kupiłem porządny aktywny subwoofer i faktycznie pomogło.

Można go ustawić, by nie ingerował zbytnio - wymaga to trochę eksperymentów z samym położeniem skrzynki w pokoju, jak i z pokrętłami poziomu i częstotliwości odcięcia.

Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie, nawet jeśli będzie Cię stać na kupienie w przyszłości lepszych kolumn, to subwoofer przyda sie zawsze - choćby do kina domowego.