Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Witamy - rozwiń - temat co już masz czego oczekujesz...

Cześc,

mam seryjny zestaw alfy - nie wiem jakiej firmy ale bardzo przecietny. Chciałbym na razie wymienić głośniki żeby podciągnąć trochę basy... wolałbym uniknąć subwoofera jezeli mozna go zastąpić dobrymi głośnikami z przodu.

dzieki i pozdrawiam
Napisano
muzyczny
Było już, że budżet oscyluje wokół 1500zł icon_wink.gif Ja mam tylko pytanie do kolegi czy to mają być dwa/cztery woofery czy może dwa/cztery zestawy woofer+tweeter???

Tak ogólnie rzecz biorąc to przyjmując, że potrzebujesz cztery woofery znalazłem kilka opcji, dwie pochodzą z koncernu Harmana, a druga od szwedzkiego DLSa.
Infinity REF 65-/60-30 (kwestia wielkości, te 16 schodzą niby niżej, ale to trochę dziwne)
JBL P6562 (seria POWER JBLa sprawdzona i wysoko umieszczona w ofercie)
DLS B6A (ich oferta jest naprawdę duża, do niedawna zajmowali się tylko car-audio, a ostatnio wyszedł zestaw CD + wzmak <home> i kolumny; przy czym wzmak to nie jest ich autorska konstrukcja <podobno to zapożyczenie od Bladeliusa>, CD nie wiem)
Napisano
Faktycznie nie zauważyłem określenia ceny.
Ja ze swojej strony polece wejście dobrym krokiem w dobre Hi Fi - i polece założyć dobre przody - oraz dobre radio.
Głośniki separowane - tylko i wyłącznie.
Dam rewelacyjny przykład oprócz wspomnianych DLSów polece u-dimension model niby podstawowy ale bardzo dobry: EL Comp 6 (nie ukrywam pod Alpainem z seri CDA i oryginalnymi płytami możesz wielu zaskoczyć jakościa nagrań - wielu po dzień dzisiejszy nie może uwierzyć, ze seria element gra tak bardzo przyjemnie i jasno.
Kolejna sprawa - wygłuszenie drzwi oraz woofery osadzone na dystansach!
i teraz powiem coś myśle stosownego - po zrobieniu tego wszystkiego, czyli wygłuszone drzwi, dystanse itd. dobre źródło, i wygrzanie głośników wtedy dopiero szukaj suba sam będziesz wiedział czego Ci zacznie brakować w muzyce.
Co Ty na to ?
Napisano
Ja od siebie mogę polecić radio Alpine z serii CDA (serię CDE raczej bym sobie darował) icon_wink.gif Sam posiadam model CDA 9884R wraz z procesorem dźwięku Imprint i gra to na prawdę fajnie icon_smile.gif

Poza tym - jak już Kolega wyżej wspomniał - warto porządnie wytłumić drzwi (tu polecam maty STP Vibroplast M1 lub GMS 05 LOUDMASS, ewentualnie Dynamat - ale to trochę droższa opcja).

Co do głośników z serii Element - szczerze polecam. Użytkowałem ten model prawie rok czasu i w tej cenie grają bardzo przyzwoicie icon_wink.gif
  • 2 weeks later...
Napisano
Cześć! Dzięki za wszystkie wskazówki – za namową znajomego zdecydowałem się na system MDS (podobno mało znana w Polsce ale dobra?) i muszę wam powiedzieć że gra naprawdę kozacko. Wziąłem wzmacniacz
http://shofershop.pl/WZMACNIACZ_4_KANALOWY...4_120W-438.html
i zestaw głosników:
http://shofershop.pl/DWUDROZNE_GLOSNIKI_KO...0_150W-455.html
Razem z montażem i wygłuszeniem drzwi wyszło mniej niż1000. Nawet na radiu seryjnym brzmi o niebo lepiej, ale po świetach planuje zmienić i odtwarzacz.
  • 1 month later...
Napisano
Chyba nie wszystkim w temacie chodziło o to samo ale cóż najważniejszy skutek został osiagnięty, skoro ty jesteś zadowolony to najważniejsze.

Namawiał bym jednak do porządnego wygłuszenia drzwi, skoro pójdzie wymiana radia więc moze i wymiana kabli zasilających je i kabli głosnikowych, kasy wnioskuje trochę zostało więc kilka tak prostych zabiegów na pewno wydobędzie z zakupionego sprzętu troche więcej tym samym satysfakcja z ich wydania bedzie większa i efekt gwarantuje lepszy.