Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam . Rodzice mojej dziewczyny są posiadaczami kina domowego Samsung HT-TZ315 http://www.kurtmedia.pl/szczegoly/680/nazwa_produktu . Zakupili ostatnio 4 głośniki sufitowe Taga Harmony http://sklep.rms.pl/index.php?p2382 , i wiadomo że do tych własnie głośników Taga potrzebują wzmacniacza i tu mam problem i w związku z tym mam pytanie jaki to powinien byc wzmacniacz tak aby to wszystko podłączyć razem , i jak i jakim kablem połączyc wzmacniacz do kina samsunga zeby wszystko współgrało . Kwota jaką dysponują to troche ponad 1000 zł . W internecie znalazlem takie : http://allegro.pl/item820971824_wzmacniacz...owy_okazja.html http://allegro.pl/item821524701_yamaha_wzm..._lata_raty.html
http://allegro.pl/item805660104_onkyo_wzma...kowska_223.html
Poradzcie ktory najlepszy chyba , że wiecie gdzie kupić inne też dobre w necie w podobnych cenach . Chodzi mi głównie o to aby zakupiony wzmacniacz bezprloblemowo podłączyć do kina Samsunga i żeby udzwignął te 4 sufitowe głośniki . Acha i jeszcze jedno , pisalem taki sam temat na innym forum to radzili mi i slusznie kupic w tej cenie używke bo bedzie mial lepsze parametry ale problem w tym że Oni chcą nowy i basta ;/ ... Mam nadzieje , że ktoś mi pomoże i szybko napisze co mam kupić i jak i czym podłączyć -Pozdrawiam
Napisano
Yamaha czy onkyo to dla samsunga (i to zestawu z jednego pudelka) za wysokie progi. Ale przede wszystkim brakuje informacji jak to cale ustrojstwo ma byc podpiete: czy te glosniki w suficie maja byc na dokladke, dla dodatkowego uprzestrzennienia dzwieku OPROCZ fabrycznych glosnikow samsunga rozstawionych po pokoju, czy beda graly ZAMIAST oryginalnych, bo wlasciciele nie toleruja widoku kolumn na podlodze i placzacych sie kabli. (Rozumiem, ze te Tagi beda rozmieszczone w rogach sufitu?)
Jesli beda graly jako dodatkowe, to brzmieniowo mogloby byc dziwnie i wcale nie przestrzennie: ze wzmacniacza stereo nie uzyska sie dzwieku dookolnego, jak w kinie domowym, nawet jesli napedzi wszystkie cztery glosniki (dwie pary); o zabawie w dwa osobne wzmacniacze nawet nie wspominam. Najsensowniej byloby podlaczyc to pod wielokanalowy amplituner. Wtedy dzwiek zyska w porownaniu z samsungiem. Zdaje sie, ze mimo popapranej specyfikacji w podanym linku (takie kwiatki jak:"Złącze audio composite" - tak autentycznie jest na tej stronie! ) da sie tego samsunga spiac cyfrowo z prawdziwym wzmacniaczem.
Przy drugiej pocji (graja tylko te w suficie) tez mozna skorzystac z zewnetrznego amplitunera do kina domowego, a samsunga potraktowac jedynie jako odtwarzacz DVD, ale wtedy mijaloby sie to z celem zakupu calego zestawu. Mozna zatem nic nie dokupowac, a do zaciskow glosnikowych samsunga podpiac po prostu te glosniki z sufitu (haha, ale zabrzmialo: "glosniki z sufitu"). Z ciekawosci: co wtedy z glosnikami samsunga?
A zatem o szczegolach polaczen mozemy mowic, kiedy wyjasni sie w jakiej konfiguracji beda graly te glosniki sufitowe: z samsungowymi, czy bez.

A kupowanie nowego wzmacniacza to nieporozumienie: za pol ceny mozna miec to samo uzywane, a to nie samsung i gwarancji nie potrzebuje; takie nazwy jak yamaha, denon, marantz same sa gwarancja. A jesli ma sie cisnienie na wydanie calej kwoty, to mozna te pieniadze spozytkowac na sprzet rowniez uzywany, ale jeszcze o klase lub dwie lepszy.
Napisano
Tak te głośniki bedą rozmieszczone w rogach sufitu . I mają grac jako dodatkowe do tych z kina Samsunga . Mam tylko pytanie jak mam podłączyć wzmaka z tym kinem , jakim kablem co i jak , bo ja zielony w tych tematach .
Napisano
Nie jestem peiwen jak wyglada tylny panel tego urzadzenia, bo w specyfikacjach pisza co uwazaja (najlepiej jakby przeslac tu, na forum, jego zdjecie). Zdaje sie, ze ma tylko cyfrowe wyjscie optyczne. Wtedy trzeba by polaczyc to takim wlasnie kablem optycznym (swiatlowodowym). Z wyjscia "opticalal out" w samsungu do "optical in" w amplitunerze kina domowego (ta opcje naglosnienia uznalbym w tej osobliwej konfiguracji za najbardziej wskazana). No i oczywiscie wypuscic kable z amplitunera do tych glosnikow w suficie, baczac przy tym, by odpowiedni glosnik spiac z odpowiednim terminalem glosnikowym w amplitunerze: czyli przednie lewy i prawy do "front left" i "front right", a tylne glosniki odpowiednio do "rear left" i "rear right" (czasem nazwa "rear" zastepowana jest slowem "surround"). Glosnik centralny (w tej wersji sufitowej nieobecny) trzeba ustawic w menu amplitunera na wylaczony.

To tyle ogolnie. Po zakupie amplitunera mozemy mowic o szczegolach. A amplituner radze uzywany i bez "wodotryskow" typu wyjscie na 7 kolumn i subwoofer, bo to pozostanie niewykorzystane (no, chyba, ze zostana dokupione odpowiednie glosniki). W ogole dziwne toto bedzie (sterowanie glosnoscia na dwa piloty: samsungowym i z dodatkowego amplitunera). "Dziwnie dziwne", jak powiedzial Wielki Elektronik w "Podrozach pana Kleksa".