kamil92 Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Widzę że olewacie pytania forumowiczów,więc pytam jeszcze raz jaki subwoofer do muzyki obudowa zamknięta będzie lepsza czy bass reflex. Chodzi o ty bas był dynamiczny i nisko schodzący i by się nie spóźniał. Jak oceniacie subwoofery Yamahay są gorsze od jbl czy to tylko reklama?Mój pokój to 14m2 zestaw denon dra 700 i wharfedale diamond 9,3. Czy lepiej składać na podłogówki np jbl l890 czy dadzą więcej basu niż jbl es 250p? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Cytat Widzę że olewacie pytania forumowiczów... Nikt tak jak piszesz nie olewa - pytań które są prawidłowo zadane (natomiast u Ciebie jest nadal z tym problem)Jeżeli chodzi o dobór subwoofera - trzeba mocno sprecyzować, do czego ma być, piszę tak - ponieważ zadajesz pytanie w dziale FORUM AUDIO > AUDIO > Kino Domowe a temat "Bass w muzyce" więc nadal nie ma konkretów.Inna sprawa ustawienie w pokoju - z subami jest tak,że często trzeba się nieźle nakombinować aby w ogóle był przyzwoity efekt. Pytasz o markę subwoofera Yamaha vs JBL (i kolejny raz zero konkretów), możesz kupować suba Yamahy za 500zł i porównać go subem JBL za 3tyś (sub vs sub)Subwoofery - nie ma podziału, że jak zamknięty to lepszy do muzyki a bass-reflex to kino, dobry sub obojętnie czy jak nie będzie może być bardzo uniwersalny - ale jak wiadomo rozbija się o finanse - o których nie wspomniałeś. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupno podłogówek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Cyt.: ,,Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupno podłogówek"Ja podpisuje się pod tym w 100%, po prostu subwoofer jest urządzeniem trudnym do ujarzmienia. Idealny bas osiągniesz szybciej z pełnowartościowych podłogówek. Mi się udało!!! Mam znajomego, który zainwestował w drogi zestaw Naim n-System (satelity+centralny+subwoofer) oczywiście serce to też Naim. No i często w rozmowach narzeka, że nie może poradzić sobie właśnie z basem!!! Bo albo jest go za dużo w pewnych gatunkach, albo w innych za mało. ponieważ jest bogaty, to właśnie inwestuje w głośniki wolnostojące - prawdopodobnie Naima. Wracając do sedna sprawy, nie chcę szerzyć opinii, że suby są do bani. Ale uważam, że nie są koniecznością, a jeśli już to tylko do KINA DOMOWEGO!!!P.S. Jak niżej widzisz - w moim kinie domowym sub jest nie potrzebny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Nie wspominając o tym, że sub na tyle jest/będzie charakterystyczny,że nie da się ustawić tak aby w całym pokoju bas był jednakowy - nie ma na to siły, z podłogówek natomiast można spokojnie uzyskać równomierność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil92 Napisano 13 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 (edytowany) Panowie kwota do przeznaczenia tak gdzieś 1000zł. Niestety podłogówki to już koszt 3tys jak nie więcej i wobecnej chwili nie stać mnie na taki zakup dlatego chcę subwoofer. Co byście zaoferowali w takiej kwocie muzyka jaką będzie grał to pop elektro i muzyka filmowa. Z tego ampma co mam moge też korzystać w postaci kina 2.1 lub 4.1 i dlatego rozchodzi się o subwoofer. Czemu wy jesteści uprzedzeni do subuw ? Wiem że sub ma głównie przeznaczenie w kinie ale w muzyce też jest czasami potrzebny. Edytowano 13 grudnia 2009 przez muzyczny_gość przenosze do działu stereo-sub do stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Podłogówki to ceny od 1500zł w górę, nie koniecznie trzeba od razu kupować za 3 tyś lub więcej - należy dostosować się do preferencji.Nikt do subwooferów nie jest uprzedzony - po prostu jest ciężko czasami go ustawić - nikt nie napisał, że się nie da Zresztą jak już wspomniałem jak nie masz idealnego pokoju do odłuchów muzyki, to wrócisz na forum i napiszesz temat:"kupiłem suba a bass słyszę tylko w jednej części pokoju a na środku jest kicha i nie słychać"powyższe nie jest regułą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil92 Napisano 13 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 A jak wsadze to do pokoju 32mkw w postaci6,5 na 5 m to też tak będzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz, uwierz mi, że spora zasługa ustawienia sprzętu - co czasami jest proste czasami wręcz przeciwnie.Tylko takie pytania ze ma grać w 14metrach a teraz a co będzie jak wsadze w 35metrach... Duży sub w małym pomieszczeniu może w ogóle nie grać a zagra dopiero w większym, analogicznie mały sub zagra dobrze w małym pokoju a w dużym będzie brakowało... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil92 Napisano 13 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Yamaha yst sw 515 słyszeliście albo jbla jak to gra ? Podzielcie się wrażeniami a nie tylko mówicie o ustawieniu wiadomo że suba trzeba ustawić tak jak kolumne jak nie bardziej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts