franc Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2009 Witam,które z podanych kolumn bardziej byście polecili do jazzu/bluesa, do pokoju ok 30mkw (otwartego na kolejne 20mkw kuchni)? Ewentualnie inne sugestie kolumn?Dodam, że celany słyszałem 301XT (podstawkowe) i byłem wniebowzięty, jednakże do w/w metrażu wolałbym podłogówki.Wzmacniacz planuje Cambridge Audio A640 albo A740, ew. NAD, ale tego niestety też nie słyszałem - bardziej z polecenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wpjtek76 Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2009 Od razu mowię, żę nie słyszałem żadnych z tych kolumn ale na audio.de Kef IQ70 dostały 74 punkty a Heco Celan 501XT 79 punktów ale oczywiście Tobie mogą bardziej przypaść Kef. Zabierz do sklepu swoje płyty i posłuchaj na obu parach. Najlepiej gybyś jeszcze spróbował zorganizować do tego odsłuchu wzmacniacze które Cię interesują. Akurat z tych co wymieniłeś oba są dosyć dobre. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franc Napisano 30 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2009 Z braku większej ilości odpowiedzi wnoszę, iż mój wybór jest sensowny (chodzi o moc wzmaka vs moc kolumn vs metraż) Będzie HECO CELAN + CA 740A (640-tka mogłaby w moim odczuciu być za słaba). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wpjtek76 Napisano 30 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2009 mysle, ze nie bedziesz zawiedziony, mialem najnizszy model Heco bylo fajnie. A jezeli to Twoj pierwszy powazny sprzet to przypuszczam, ze bedziesz zachwycony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franc Napisano 30 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2009 Swego czasu siostrze pomagałem w zakupie i nabylismy okazyjnie Heco Victa 700 - grają bardzo przyzwoicie jak na mój gust, choć z jej starszym ONKYO A-8820 jej osobiście braknie ciepłych basów. Ale to przy jej upodobaniach (więcej muzyki house, acid jazz etc), przy spokojniejszej muzyce jest bardzo ładnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wpjtek76 Napisano 30 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2009 Moze Onkio sobie nie radzi bo Victy 700 maja naprawde mocny bas, wlasnie ten model mialem a wlasciwie jeszcze mam. Sprzedam je albo zostawie do kina domowego. Sie okaze:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franc Napisano 30 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2009 Sorki, że trochę zaśmiecam.... ale jeszcze mi wpadły B&W 683 w oko. Osobiście ich nie słuchałem, a z tego co piszą koledzy na forum - polecają je bardziej do cięższej muzyki. Co sądzicie? I gdzie tego w Poznaniu posłuchać? :/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wpjtek76 Napisano 30 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2009 mysle,ze celany xt sa o klase wyzej a jak sluchasz ciezkiej muzy to moj kumpel ma Klipsh i bardzo sobie chwali, wogole to kolumny o olbrzymiej dynamice. Sluchalem B&W 685 i juz one bardzo fajnie graja a to tylko podstawkowe, bardzo ladnaprzestrzen dzwieku i detalicznosc. 683 moga byc tylko lepsze:). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franc Napisano 22 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2010 Jakby kogoś interesowało to zamknąłem temat - mój debiutancki zestaw - Cambridge Audio 740A + Heco Celan 501 XT i na 30 mkw grają idealnie! Co ciekawe, wziąłem je trochę w ciemno. Przed nimi słuchałem KEFów i B&W z serii 6. Miałem też przez chwilę w domu Monitor Audio RS6. W salonie najlepiej mi brzmiały B&W CM7, jednak budżet nie podołał Celany okazyjnie kupiłem z nastawieniem ewentualnej odsprzedaży ale na pewno w najbliższym czasie tego nie zrobię bo grają świetnie! Bas miękki i kontrolowany (w końcu zrozumiałem co to znaczy ) no i nawet dość nisko schodzi tam gdzie ma (Joe Bonamassa 'Blues Deluxe', Ben Harper 'Jah Work' - poezja!) i wysokie fajnie odseparowane ale nie natarczywe. Poprawiajcie jak głupoty piszę! Do tego mam transport Squeezebox. Rozważam dodatkowy DAC, ale nie wiem czy to coś da, bo jak na razie dla mnie jest super. Czeka mnie jeszcze zakup CD, ale totalnie nie mam pomysłu ... a nie chcę wydać fortuny bo i tak wszystko zrzucam do flac Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wpjtek76 Napisano 23 lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 lutego 2010 Witam! i gratuluje!! Ciesze sie, ze Ci Heco przypasowaly:) Moja rada, jezeli i tak sluchasz z plikow flac to zainwestoj wiecej kasy w porzadny DAC jezeli poczujesz braki Squeeze boxa:),a naped CD to mozesz sobie kupic jak bedzesz mial nadwyzke w budzecie:)Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franc Napisano 27 marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2010 Dzięki Po tym czasie z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że zestaw mi całkowicie odpowiada, aczkolwiek miałem trochę przebojów z ustawieniem kolumn (mam bardzo nieregularny salon na poddaszu).Jeśli zaś chodzi o DACa - chętnie bym spróbował, aczkolwiek posługując się najprostszym medium informacyjnym (allegro) napotkałem się tylko na CA DACmagic i Beresford, z takich dostępnych od ręki. Czy w tym kierunku iść czy szukać inaczej? Czy cena na poziomie 1000-1300 pln to sensowne granice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wpjtek76 Napisano 27 marca 2010 Udostępnij Napisano 27 marca 2010 Witam.Do 740 chyba DacMagic bedzie wystarczajacy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts