Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Wiem jak nie którzy zareaguja na powyższe...icon_wink.gif Pisałem jakiś czas o poradę w sprawie CD do wzmacniacza Rotela RC1070/RB1050 + AA Phoebe I.
Mam okazję kupić DVD Rotela RDV 1092 - z drugiej ręki, idealne i do tego w bardzo dobrej cenie. Czytałem test tego odtwarzacza w Audio i wypadł on bardzo pozytywnie jeśli chodzi o CD (pozostałe kwestje także na +).
Czy ktoś miał do czynienia z tym odtwarzaczem lub innymi za ok. 5-6 kPLN (ceny nowych). Wydaje się że nie powinny grac (z płyt CD) gorzej niz CDeki za ok. 2-3 Kpln.
Może ktoś już rozgryzał ten temat na forum lub stał przed taki wyborem: wysokiej klasy DVD (5-6kPln) lub średni CD (2-3 kpln).
Zaznaczam że mam okazję kupic taki sprzet (RDV1092) w dobrej cenie - nowy nie wchodziłby w grę icon_wink.gif.

Pozdrawiam,
GP

[code][/code]
Napisano
Cytat

Może ktoś już rozgryzał ten temat na forum lub stał przed taki wyborem: wysokiej klasy DVD (5-6kPln) lub średni CD (2-3 kpln).

[code][/code]

Abstrahując od ceny sprzętu mogę potwierdzić że jest możliwe osiągniecie dobrej jakości dźwięku z DVD.
Co prawda miałem okazje na tylko jedno porównanie: Yamaha DVD-S1700 vs. Marantz PM6002.
DVD Yamahy dawało bardzo poprawny dźwięk, ale CD Marantza było lepsze.

Podsumowując: jakość dźwięku z CD czy DVD i tak zależy w prawie 100% od jakości wbudowanego DAC-a (konwertera sygnału cyfrowego na analogowy).

A może rozważyłbyś zakup zewnętrznego DAC-a np. Beresford lub Cambridge Audio DacMagic zamiast kosztownego CD / DVD ?