GP78 Napisano 3 stycznia 2010 Napisano 3 stycznia 2010 Witam,Wiem jak nie którzy zareaguja na powyższe... Pisałem jakiś czas o poradę w sprawie CD do wzmacniacza Rotela RC1070/RB1050 + AA Phoebe I.Mam okazję kupić DVD Rotela RDV 1092 - z drugiej ręki, idealne i do tego w bardzo dobrej cenie. Czytałem test tego odtwarzacza w Audio i wypadł on bardzo pozytywnie jeśli chodzi o CD (pozostałe kwestje także na +).Czy ktoś miał do czynienia z tym odtwarzaczem lub innymi za ok. 5-6 kPLN (ceny nowych). Wydaje się że nie powinny grac (z płyt CD) gorzej niz CDeki za ok. 2-3 Kpln.Może ktoś już rozgryzał ten temat na forum lub stał przed taki wyborem: wysokiej klasy DVD (5-6kPln) lub średni CD (2-3 kpln).Zaznaczam że mam okazję kupic taki sprzet (RDV1092) w dobrej cenie - nowy nie wchodziłby w grę .Pozdrawiam,GP[code][/code] Odpisz, cytując
oktagon Napisano 3 stycznia 2010 Napisano 3 stycznia 2010 Cytat Może ktoś już rozgryzał ten temat na forum lub stał przed taki wyborem: wysokiej klasy DVD (5-6kPln) lub średni CD (2-3 kpln).[code][/code] Abstrahując od ceny sprzętu mogę potwierdzić że jest możliwe osiągniecie dobrej jakości dźwięku z DVD. Co prawda miałem okazje na tylko jedno porównanie: Yamaha DVD-S1700 vs. Marantz PM6002.DVD Yamahy dawało bardzo poprawny dźwięk, ale CD Marantza było lepsze.Podsumowując: jakość dźwięku z CD czy DVD i tak zależy w prawie 100% od jakości wbudowanego DAC-a (konwertera sygnału cyfrowego na analogowy).A może rozważyłbyś zakup zewnętrznego DAC-a np. Beresford lub Cambridge Audio DacMagic zamiast kosztownego CD / DVD ? Odpisz, cytując
Recommended Posts