Skocz do zawarto艣ci

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Wiem jak nie kt贸rzy zareaguja na powy偶sze...icon_wink.gif Pisa艂em jaki艣 czas o porad臋 w sprawie CD do wzmacniacza Rotela RC1070/RB1050 + AA Phoebe I.
Mam okazj臋 kupi膰 DVD Rotela RDV 1092 - z drugiej r臋ki, idealne i do tego w bardzo dobrej cenie. Czyta艂em test tego odtwarzacza w Audio i wypad艂 on bardzo pozytywnie je艣li chodzi o CD (pozosta艂e kwestje tak偶e na +).
Czy kto艣 mia艂 do czynienia z tym odtwarzaczem lub innymi za ok. 5-6 kPLN (ceny nowych). Wydaje si臋 偶e nie powinny grac (z p艂yt CD) gorzej niz CDeki za ok. 2-3 Kpln.
Mo偶e kto艣 ju偶 rozgryza艂 ten temat na forum lub sta艂 przed taki wyborem: wysokiej klasy DVD (5-6kPln) lub 艣redni CD (2-3 kpln).
Zaznaczam 偶e mam okazj臋 kupic taki sprzet (RDV1092) w dobrej cenie - nowy nie wchodzi艂by w gr臋 icon_wink.gif.

Pozdrawiam,
GP

[code][/code]
Napisano
Cytat

Mo偶e kto艣 ju偶 rozgryza艂 ten temat na forum lub sta艂 przed taki wyborem: wysokiej klasy DVD (5-6kPln) lub 艣redni CD (2-3 kpln).

[code][/code]

Abstrahuj膮c od ceny sprz臋tu mog臋 potwierdzi膰 偶e jest mo偶liwe osi膮gniecie dobrej jako艣ci d藕wi臋ku z DVD.
Co prawda mia艂em okazje na tylko jedno por贸wnanie: Yamaha DVD-S1700 vs. Marantz PM6002.
DVD Yamahy dawa艂o bardzo poprawny d藕wi臋k, ale CD Marantza by艂o lepsze.

Podsumowuj膮c: jako艣膰 d藕wi臋ku z CD czy DVD i tak zale偶y w prawie 100% od jako艣ci wbudowanego DAC-a (konwertera sygna艂u cyfrowego na analogowy).

A mo偶e rozwa偶y艂by艣 zakup zewn臋trznego DAC-a np. Beresford lub Cambridge Audio DacMagic zamiast kosztownego CD / DVD ?