Matiz99 Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 lutego 2010 Chciałbym zasięgnąć waszej rady. Chodzi o to ze na forum pewnej polskiej artystki zajmuje się poprawianiem jakości różnych występów live w TV. Wygląda to tak że z wysokiej jakości pliku video wrzucam do programu samo audio i przy nim majstruje. Na koniec zapisuje efekty pracy w wave. I tu pojawia się moje pytanie. Jest kilka opcji zapisu: PCM bbit stereo, 16,24,i 32. Ja używam opcji 32 a skutkuje to tylko większym rozmiarem pliku wave. Więc chciałbym wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy 16 a 32? Z tego co wiem to różnica polega na czymś innym niż zmienionym brzminiu. Wiec zastanawiam się której opcji uzywać. Płyty CD są tylko 16bitowe więc może wystarczy 16?Z góry dzięki za odp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matiz99 Napisano 28 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2010 Czy ktoś się wypowie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowhand Napisano 1 marca 2010 Udostępnij Napisano 1 marca 2010 Cytat Czy ktoś się wypowie? hej,logicznie rzecz biorac wyglada to tak:jesli masz zeodlo zapisane w 16 bitach to "importujesz" to do programu jako 16bit i zapisujesz pozniej jako 16bit.mozesz oczywiscie przekonwertowac importujac do wyzszej "rozdzielczosci" ale sam ten manewr nic nie zmieni w brzmieniu (tzm. na pewno nie poprawi).Czy ta zamiana ma sens? jesli juz po konwersji bedziesz uzywal jakis pluginow, efektow, ktore wykorzystuja wieksza rozdzoelczosc, to moze byc to przydatne, alena samym koncu i tak bedziesz musial to sprowadzic do 16bitow, jesli masz z tego zrobic plytke audio CD...Tak wiec zrob test, zobacz czy to ma sens.moim zdaniem nie ma... jesli material wejsiowy jest w 16bitach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matiz99 Napisano 8 marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2010 Dzięki za odpowiedź! Właśnie nie wiem jak sprawdzić ilu bitowa jest ścieżka w pliku video. Wie ktoś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowhand Napisano 10 marca 2010 Udostępnij Napisano 10 marca 2010 mysle ze kazdy program do edycji video ma wglad we wlasciwosci sciezki audio...a jak nie to moze Video Dub?Maciej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts