Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich raz jeszcze.
Dziekuje za podpowiedzi, bardzo mnie ukierunkowaliscie. Postanowilem odchudzic swoj portfel dla zestawu stereo, pozniej w miare mozliwosci KD. Zestaw CA zagral zbyt jazgotliwie, a jesli dac mu spokojniejsze kolumny, to scena znika. Malo zadowalajaco bylo rowniez z H/K (w tym przypadku odsluch u kolegi na KEFach IQ7). Spodobalo mi sie brzmienie Paradigmow Studio60 z elektronika Primare (wzm. zintegr. I21 i CD player CD21), bede jednak chcial poprosic pana w salonie o odsluch ze wzmacniaczem I30. Bede mial rowniez mozliwosc posluchania elektroniki Primare oraz Analogue Audio z Vienna Acoustics Mozart Grand, ProAcami Studio 130 i 140 oraz B&W DM704. Zapewne najlepiej byloby moc posluchac kazdej elektroniki z kazdymi glosnikami, ale w moim przypadku nie jest to mozliwe. Wolf, dziekuje za rozpiske planu dzialania icon_smile.gif Powoli zaczynam "slyszec", nie spiesze sie. Pozdrawiam wszystkich.
Napisano
Cytat

Postanowilem odchudzic swoj portfel dla zestawu stereo, pozniej w miare mozliwosci KD.

To akurat będzie trudne. Pozostaniesz już przy stereo. Budowa systemu mch jest dużo trudniejsza i na obecną chwilę po prostu nie masz punktu odniesienia. A dlaczego? Bo w sklepach nie ma dobrze ustawionych systemów mch. Dlatego zawsze i niedodmiennie stereo w sklepie miażdży po prostu mch. A w rzeczywistości jak jest? Jak dobrze dobierzesz klocki KD/mch to są one równorzędnymi partnerami zestawów stereofonicznych. Przynajmniej tak było w moich porównaniach. Ale o tym chyba już czytałeś na Superaudio (odsłuchy w LinnPolska i ElcoExim).
Cytat

zaczynam "slyszec", nie spiesze sie

I o to właśnie chodzi. Nie sugeruj się niczym. Nawet tym co napisałem powyżej icon_mrgreen.gif
Napisano
Tak Wolf, wlasciwie to przeczytalem caly temat dotyczacy wzmacniaczy wielokanalowych na Superaudio. I wiesz co? Czytajac Twoja recenzje dotyczaca Rotela mialem wrazenie, jakbym czytal opis mojego snu o wymarzonym audio icon_smile.gif Naprawde. I co dziwiniejsze, to ze sluchajac zestawu ze Primare I21 i Paradigmami Studio 60 nie mialem takich wrazen odsluchowych, mimo ze sala byla dobrze przygotowana. Wnioski nasuwaja sie same...
Napisano
Cytat

jakbym czytal opis mojego snu o wymarzonym audio icon_smile.gif

Powiem Ci tak:
Tego Rotela polecam po prostu w Ciemno. Miałem teraz w weekend okazję porównywać mój skromny zestawik multichanelowy z zestawem NAIMA w konkurencji CD stereo icon_mrgreen.gif
Miny uczestników => dla mnie bezcenne icon_cool.gif

Napisano
Wolf, co Ty tam nastawiales? icon_smile.gif Bo po diodach jeszcze nie rozrozniam icon_razz.gif
NAIMA widze, ja takze mialem okazje posluchac tej elektroniki. Tzn. podstawowy zestaw (NAIT5i+ CD5i), ale za to z Usherami CP-6371. Takze wysoka podobnoz polka ale wrazenia odsluchowe zblizone do tych z Primare i Paradigmami...
Niestety nie mam gdzie tego Rotela odsluchac icon_sad.gif Ale za to na horyzoncie Arcam i Audiolab. wiem, ze drobna roznica cenowa, ale chyba jestem na nia przygotowany. Czy moze byc lepiej? Z kolumn pan zapowiedzial "cos z KEFa, Focala, Triangla i inne", niestety szczegoly poznam dopiero w poniedzialek.
Napisano
Cytat

Wolf, co Ty tam nastawiales? icon_smile.gif

DVD ONKYO Integra DVSP800. Rotel RMB1075. Wzmacniacz Denon1500. Naim 5-teczka i 3-jka. CD i wzmacniacz.
Cytat

Tzn. podstawowy zestaw (NAIT5i+ CD5i)

Ten CD zagrał wg dopsyć zgodnej opini gorzej niż DVD icon_eek.gif dopiero 3-jka spowodowała że pojedynek był wyrównany. Większość wolała Naima 3 ale uzasadniała to nie jakością dźwięku tylko preferencjami słuchowymi (!) icon_eek.gif icon_eek.gif
Tak więc moje DVD jest zaj....tym odtwarzaczem CD icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

Rotel był równorzędnym kolegą dla DENONA jak i NAIMA. Jedyne co to Paradigmy STUDIO dyskretnie się wycofały. Haberthy są świetne i dlatego odradzam ich słuchanie. Zachorujesz icon_wink.gif. Ja już zaczynam odkładać kasę na 5 sztuk.

A generalnie zapomnij o tym co piszą w gazetach. Naprawdę.

Cytat

ale za to z Usherami CP-6371.

Chciałbym ich kiedyś posłuchać, chce kupić 5 dobrych monitorów, jak mi się to uda to wówczas będzie NIRWANA icon_biggrin.gif
Cytat

Niestety nie mam gdzie tego Rotela odsluchac icon_sad.gif

Dzwoniłeś do TopHiFi?
Cytat

Ale za to na horyzoncie Arcam i Audiolab (...)KEFa, Focala, Triangla i inne"

Datę zakupu sobie wyznaczyłeś? icon_wink.gif
Napisano
Tak, ale ta 3ka Naima to juz wysoka jest cena, tylko ten podstawowy zestaw jest tak "tani"- ok. 5000pln za sztuke.
Wolf, czy Twoja integra jest jeszcze w sprzedazy? Nie moge znalezc jej nigdzie na necie.
Mam juz salon, gdzie bede mogl posluchac Rotela. Czy jednak, jesli dojdzie do "spotkania" z Arcamem i Audiolabem, bede chcial wciaz jechac do Rotela? icon_wink.gif Ponadto bardziej przemawia do mnie opcja 7miu kanalow, bo taki chcialbym w przyszlosci system zbudowac.
Cytat

Datę zakupu sobie wyznaczyłeś?

W rzeczy samej Wolf, nie moge juz doczekac sie tego odsluchu icon_smile.gif Alez mi sie bedzie dluzyc ta niedziela...
Hmm, biore spiwor, namiot i jade pod salon icon_razz.gif
Napisano
Cytat

Wolf, czy Twoja integra jest jeszcze w sprzedazy?

Obawiam się że już nie icon_sad.gif

Cytat

Ponadto bardziej przemawia do mnie opcja 7miu kanalow

Spokojnie, spokojnie icon_wink.gif Kupując przyzwoity amplituner masz naprawdę niezły preamp. Czyli masz 7.1 wyjść icon_smile.gif SPokojnie dokupujesz sobie końcówkę 2.0 lub 5.0 Jeżeli jest dobrze już nie kombinujesz. Jeżeli chcesz jeszcze dokupujesz kolejną końcówkę. Dźwięk będzie dużo lepszy niż z super wypasionego amplitunera, a zachowasz sobie komfort kontroli rozbudowy systemu.

Cytat

W rzeczy samej Wolf, nie moge juz doczekac sie tego odsluchu icon_smile.gif Alez mi sie bedzie dluzyc ta niedziela...

hihi a jak już w końcu kupisz to nagle się przekonasz że zupełnie nie znałeś swoich płyt z muzyką icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

hihi a jak już w końcu kupisz to nagle się przekonasz że zupełnie nie znałeś swoich płyt z muzyką

Bylo dokladnie tak, jak napisales Wolf icon_smile.gif
Dzis mialem okazje posluchac elektroniki Arcama (narazie stereo i tylko budzetowego) z Focalami Profile 918, KEFami IQ9 i Trianglami Celius ESW. Choc elektronika nie wysokich lotow, to jednak na Trianglach wzlecialem wysoko z nowa plyta Dream Theater "Systematic Chaos" icon_smile.gif I choc znam ja juz bardzo dobrze, to dopiero teraz do mnie dotarlo, co Mike Portnoy wyprawia ze swoimi bebnami icon_biggrin.gif Calosc zabrzmiala wysmienicie i tak jak piszesz Wolf- na nowo icon_smile.gif Kolumny schodzily bardzo nisko, bas przy tym bardzo szybki, lekko wycofany srodek i duzo gory (ale nie za duzo), troszke za malo sceny. Bylo bardzo dobrze a moze byc lepiej (z lepsza elektronika). Focale i KEFy nie zagraly tak "soczyscie" i przede wszystkim dynamicznie, choc do jazzu polecam jak najbardziej. W nadchodzacej przyszlosci napewno Triangle z elektronika Primare (rowniez jakies nowo wchodzace modele Triangla, najtansza wersja oscyluje wokol 12tys) oraz wyzsza polka Arcama (choc ten podstawowy wzmacniacz i CD player moim zdaniem zagraly lepiej niz wczesniej przeze mnie wymienione Primare czy NAIM) no i amplituner Arcama. Niestety dzis nie zdazylem odsluchac nic z Audiolaba, wiec to tez na pozniej.
Na koniec pan dal mi posluchac koncertu na 3 gitary akustyczne na jednym z tanszych modeli gramofonow Pro-ject. Nie chcialem wyjsc z salonu:)
Pozdrawiam wszystkich.
Napisano
Cytat

Na koniec pan dal mi posluchac koncertu na 3 gitary akustyczne

Czyżby "Night in the San Francisko" icon_wink.gif Hihi uważaj trafiłeś na dobrego sprzedawcę, tak więc na wszelki wypadek Ci przypomnę icon_wink.gif
Nie kupuj tego co Ci się spodoba przy pierwszym odsłuchu
Wyznacz sobie datę zakupu i ani wcześniej ani później tylko dokładnie w tym dniu kupuj icon_wink.gif

No WITAJ W KLUBIE POKRĘCONYCH icon_mrgreen.gif
Napisano
Tak, to ta plyta Wolf icon_smile.gif Niezle chlopaki na tych gitarach pocinaja, a dzwiek jakis taki "pelny" i kazde pociagniecie struny wybrzmiewajace do konca. Choc nie mialem porownania to i tak od razu przypadlo mi to do gustu.
Nie spiesze sie i nie podejmuje decyzji na pierwszym odsluchu. To bardzo dobra rada Wolf, dziekuje. Postaram sie odsluchac tyle sprzetu, ile to tylko mozliwe w mojej okolicy. Nie tylko po to, by wybrac jak najlepiej, ale takze by nauczyc sie "sluchac" icon_wink.gif Tak sie do tej mojej audio- krucjaty zapalilem, ze o Bozym swiecie omalze zapomnialem icon_smile.gif Ale to mile jest, milo jest byc pokreconym icon_wink.gif Pozdrawiam wszystkich.