Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Jako ze to moj pierwszy post na tym forum, na wstepie chcialbym serdecznie powitac wszystkich szanownych użytkowników icon_smile.gif

Na forum zaglądam już od jakiegoś czasu, w poszukiwaniu cennych porad i informacji, jednak dopiero niedawno zdecydowałem się zarejestrować.

Od około roku jestem szczesliwym użytkowaniem gramofonu, pierwotnie model "teleton P600", w chwili obecnej "Bernard" a scislej PL731.

Z teletona (z ciekawosci czy ktos moze mi cokolwiek powiedziec na temat tej marki? nic mi sie nie udalo znalezc) zrezygnowalem na rzecz Bernarda glownie z tego wzgledu ze nie trzymal obrotow i strasznie ciezko go bylo ustawic... natomiast z parametrów dzwiekowych bylem stosunkowo zadowolony. Teleton pracowal na wkladce Audiotechnica AT-91, Bernard obecnie na wkladce Ortofon OMB-5.

Moje pytanie jest nastepujace - czy warto powoli zainteresowac sie zakupem nowszego, lepszego gramofonu (myslalem o Kenwoodzie np taki jak ten: http://www.allegro.pl/item979013207_gramof...s_vintage.html), czy raczej za jakis czas dokupic do Bernarda wyzszy model wkladki?
A moze lepiej inwestowac w nowy sprzet - np Pro-ject lub Thorens? Tylko czy w takim przypadku warto celowac w modele z półki "budżetowej" czy juz raczej szukac czegos lepszego ale uzywanego?

Zaznaczam ze pozostale "klocki" aczkolwiek nienajgorsze, takze z czasem pewnie bede wymieniac na cos lepszego....

obecny zestaw:

Gramofon Unitra PL731, wkladka Ortofon OMB5,
przedwzmaczniacz - pro-ject phono box MM
wzmacniacz - Cambridge Audio A1
kolumny - podstawkowe, obudowy "Radmor", modyfikowana komora akustyczna, zwrotnice oraz glosniki wymienione przez goscia ktory dobrze wie co robi icon_wink.gif

Pozdrawiam i z gory dziekuje za sugestie,
Kuba