franc Napisano 12 maja 2010 Udostępnij Napisano 12 maja 2010 Celem postu jest umożliwienie użytkownikom zaczynającym zabawę z płytą gramofonową, niekoniecznie posiadającym kompletny osprzęt do profesjonalnego wyważenia i kalibracji wkładki, ustawienie jednego z najważniejszych parametrów - siły nacisku igły na płytę. Tytułem wstępu: większość tańszych (i nie tylko) wkładek gramofonowych wymaga ustawienia nacisku igły w granicach 1,5-2,5 grama.Nasz eksperyment, wykonany na precyzyjnej wadze jubilerskiej wykazał, że monety 1 i 2 groszowe posiadają następujące wagi:1 grosz: 1,6 grama2 grosze: 2,1 gramaBadana wkładka: Audiotechnica AT-91, gramofon: UNITRA Bernard.Cała operacja opiera się na zasadzie dźwigni. chodzi o to aby używając odpowiedniej monety, doprowadzić naszą "wagę" wykonaną z kawałka lekkiej blaszki do położenia poziomego.Bardzo ważne jest wyznaczenie środka grawitacyjnego metalowej blaszki - w tym celu należy ustawić samą blaszkę na wykałaczce i przesuwając względem środka, zaznaczyć ołówkiem miejsce w którym osiągnie równowagę.Następnie, wykałaczkę z całym systemem - kładziemy na talerzu i wyważamy wkładkę postępując podobnie jak na zdjęciach poniżej.Bon Apetit! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacuum Napisano 13 maja 2010 Udostępnij Napisano 13 maja 2010 Fantastyczny post! dzięki! udało mi się ustawić odpowiedni nacisk na wkładkę Ortofon OM5, różnica w dźwięku wyraźnie wyczuwalna!pozdrawiam,Kuba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandflyer Napisano 14 maja 2010 Udostępnij Napisano 14 maja 2010 Pomysłowe Jeśli ktoś jest bardziej ambitny, albo ma inne potrzeby niż 1,6 grama, może ewentualnie zainwestować w odważniki jubilerskie lub laboratoryjne.Koszt pewnie kilkadziesiąt do stukilkudziesięciu złotych, więc nie jest to kwota "pomijalna", ale po prostu rzucam pomysł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacuum Napisano 14 maja 2010 Udostępnij Napisano 14 maja 2010 Myślę że tańsza i bardziej praktyczna będzie waga jubilerska - na przykład taka:http://www.allegro.pl/item1011484553_bk741...bieski_lcd.htmlPrecyzja do 0,1 grama chyba jest wystarczająca dla większości przypadków? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 14 maja 2010 Udostępnij Napisano 14 maja 2010 No niestety, "trochę" za wysoka ta waga Jej wysokość powinna odpowiadać tak pi razy oko grubości płyty.Co do dokładności zaś. Wynik to może i ona pokazuje do 0,1 grama ale w to, że waży tak dokladnie to patrząc przez pryzmat ceny coś trudno mi uwierzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacuum Napisano 15 maja 2010 Udostępnij Napisano 15 maja 2010 Otóż, zakupiłem sobie (przez wzgląd na niską cenę i ciekawość) tą wagę - i ku mojemu zdziwieniu po porównaniu wskazań wagi z odważnikami jubilerskimi (próbowalem wyznaczyć granicę błędu), okazało się, że wskazania są wzorcowe, jednym słowem - "Chinczyk potrafi!" Niestety kwestia wysokości wagi - to prawda, jest za wysoka. Ale poradziłem sobie z tym po prostu zdejmując talerz w gramofonie i doprowadząjąc ramię do płaszczyzny poziomej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 16 maja 2010 Udostępnij Napisano 16 maja 2010 Czyli "da się" brawo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacuum Napisano 18 maja 2010 Udostępnij Napisano 18 maja 2010 Zachęcony "niegramofonowymi" akcesoriami które do ustawienia gramofonu mogą posłużyć - znalazłem taką oto poziomicę mogącą zastąpić mini-poziomice np pro-jectahttp://www.allegro.pl/item1010541417_pozio...ket_fv_lbn.htmla jednak prawie o połowę tańsza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts