Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Celem postu jest umożliwienie użytkownikom zaczynającym zabawę z płytą gramofonową, niekoniecznie posiadającym kompletny osprzęt do profesjonalnego wyważenia i kalibracji wkładki, ustawienie jednego z najważniejszych parametrów - siły nacisku igły na płytę.

Tytułem wstępu: większość tańszych (i nie tylko) wkładek gramofonowych wymaga ustawienia nacisku igły w granicach 1,5-2,5 grama.

Nasz eksperyment, wykonany na precyzyjnej wadze jubilerskiej wykazał, że monety 1 i 2 groszowe posiadają następujące wagi:

1 grosz: 1,6 grama
2 grosze: 2,1 grama

Badana wkładka: Audiotechnica AT-91, gramofon: UNITRA Bernard.

Cała operacja opiera się na zasadzie dźwigni. chodzi o to aby używając odpowiedniej monety, doprowadzić naszą "wagę" wykonaną z kawałka lekkiej blaszki do położenia poziomego.

Bardzo ważne jest wyznaczenie środka grawitacyjnego metalowej blaszki - w tym celu należy ustawić samą blaszkę na wykałaczce i przesuwając względem środka, zaznaczyć ołówkiem miejsce w którym osiągnie równowagę.

Następnie, wykałaczkę z całym systemem - kładziemy na talerzu i wyważamy wkładkę postępując podobnie jak na zdjęciach poniżej.

Bon Apetit! icon_smile.gif

Napisano
Pomysłowe icon_smile.gif

Jeśli ktoś jest bardziej ambitny, albo ma inne potrzeby niż 1,6 grama, może ewentualnie zainwestować w odważniki jubilerskie lub laboratoryjne.
Koszt pewnie kilkadziesiąt do stukilkudziesięciu złotych, więc nie jest to kwota "pomijalna", ale po prostu rzucam pomysł.
Napisano
No niestety, "trochę" za wysoka ta waga icon_sad.gif
Jej wysokość powinna odpowiadać tak pi razy oko grubości płyty.
Co do dokładności zaś. Wynik to może i ona pokazuje do 0,1 grama ale w to, że waży tak dokladnie to patrząc przez pryzmat ceny coś trudno mi uwierzyć.

Napisano
Otóż, zakupiłem sobie (przez wzgląd na niską cenę i ciekawość) tą wagę
- i ku mojemu zdziwieniu po porównaniu wskazań wagi z odważnikami jubilerskimi (próbowalem wyznaczyć granicę błędu), okazało się, że wskazania są wzorcowe, jednym słowem - "Chinczyk potrafi!" icon_wink.gif

Niestety kwestia wysokości wagi - to prawda, jest za wysoka. Ale poradziłem sobie z tym po prostu zdejmując talerz w gramofonie i doprowadząjąc ramię do płaszczyzny poziomej icon_smile.gif