maur Napisano 18 maja 2010 Napisano 18 maja 2010 Witajcie.Za tydzień lub dwa (ustalenia trwają) przeprowadzka. Komputer z dotychczas używanym zestawem głośnikowym Geniusa 5.1 pójdzie do gabinetu.. a ja już jakiś czas myślałem o fajnym stereo, więc trzeba się spręzyć by w salonie nie gościła oprócz gości li tylko cisza.Pierwsze pytanie - czy stereo da radę + jak ustawić głośniki.Układ części mieszkania w której chciałbym mieć dźwięk to:KOD________________________| | (2) | || | | (5)= | (1) | ---(3)--- || = || | || | (4) ||_____|_________________|1 - balkon2 - aneks kuchenny 3. blat4. salon5. przedpokójZastanawiałem się nad opcją: Jeden głośnik obok blatu odzielającego kuchnię i salon, a drugi w prawym dolnym rogu - oba skierowane na środek salonu.. (W ogóle, jest jakiś artykuł/wątek o tym jak rozstawiać głośniki? nie mogłem znaleźć nic)Drugie pytanie - nie wiem jakie kolumny. Dźwięk z jakiego się przesiadam to Genius SW-HF 5.1 5000 ( http://www.skapiec.pl/site/cat/50/comp/152741 ) - proszę nie krzyżować.Słucham głównie starego rocka, ale doceniam czasem vanesse mae czy tez katie melue. Po poczytaniu skłaniałbym się ku Mildtonom 80 i jakiś wzmacniacz (tego jeszcze nie wybrałem) prawdopodobnie yamahy.Na głośniki + wzmacniacz chciałbym przeznaczyć do 500zł, ewentualnie do 700 jeśli dołożenie tych 200zł będzie miało sens.. Ale wolałbym nie więcej.Dzięki z góry za opinie/rady. Odpisz, cytując
Marian84 Napisano 22 maja 2010 Napisano 22 maja 2010 Witaj.Jeśli nie potrzebujesz kina domowego i 5 czy więcej głośników to uderzaj w jakiś prosty wzmacniacz/amplituner stereo i 2 kolumny o mocy 60-80W. Myślę że jeżeli nie będziesz robił dyskotek to 2 kolumny wystarczą ale równie dobrze można dać 4 kolumny w rogach mieszkania na podwójnym stereo. Kwestia jeszcze umeblowania żeby zachować proporcje w odległościach głośników coby efektu stereo nie popsuć za bardzo...Ja bym po przekątnej kolumn nie stawiał tylko np w rogach przy ścianie pod cyferką "4". I tu bym dał większe 3-drożne kolumienki, a 2 mniejsze na przeciwnej ścianie mieszkania przytwierdzone do ścian na wysokości co najmniej 1,5 metra. ale to tylko moje zdanie nie poparte żadnymi obliczeniami a tylko intuicją Odpisz, cytując
Recommended Posts