Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Już na samym początku mówię, że się nie znam - chcę złożyć komplet audio z pomocą forumowiczów i potem tylko delektować się muzyką unikając częstej wymiany sprzętu.

Nie wiem czy mój tok rozumowania i wiedza jest właściwa, ale pomyślałem sobie o takim rozwiązaniu.

Chciałbym kupić dobry CD, żeby nie musieć go wymieniać za parę miesięcy, ale żeby też nie był najgorszym elementem całej układanki.
Mam już kiepskie CD z wyjściem optycznym. Zakładam, że dane cyfrowe z CD są odczytywane przez laser i później przesyłane do kabla optycznego, więc nie występuję strata jakości a CD jest tylko czytnikiem (tutaj mogę się mylić). Gdybym potem przesłał te dane do dobrego DAC-a wejściem optycznym, to bez kupna nowego CD mógłbym uzyskać dobrą jakość źródła. Czy rzeczywiście tak jest?

Jakie DAC-i możecie polecić, chciałbym się zmieścić w 500 zł.
Czy może jednak lepiej kupić odtwarzacz CD? Jak tak to jaki?

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko - jak najlepiej podłączyć całość (DAC (lub CD) - wzmacniacz - kolumny)? Jakie kable głośnikowe dobrać?

Sprzęt jaki posiadam to Głośniki BMN F1 i Amplituner Yamaha 797.

Z góry dziękuję, za wszelką pomoc.