Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich.
Jakość dźwięku z laptopowych głośników, szczególnie na takim forum, nie wymaga chyba komentarza.Dlatego też postanowiłem zainwestować w głośniki i zewnętrzną kartę dźwiękową. Od pewnego czasu śledziłem forum i przeczytałem sporo wątków odnośnie audio w komputerach. Zdecydowałem sie na system 2.0. Do wydania mam, tak mniej więcej, 500zł. Słucham w zasadzie każdego rodzaju muzyki z naciskiem na rock, reggae i czasem jazz (zdecydowanie odpada hip hop, rap, techno, elektro itp.) Nacisk kładę głównie na muzykę. Filmy i gry to dla mnie sprawa drugorzędna. Zdaję sobie sprawę, że 500zł to nie jest dużo i wielkiego szału nie będzie, ale nie ukrywam, że liczę na zauważalną poprawę jakości:) Na forum najczęściej polecanymi głośnikami w tym przedziale cenowym są microlab'y solo6c i w zasadzie jestem już na nie zdecydowany. Większą trudność sprawia mi wybór karty dźwiekowej. W jednym z wątków polecana była karta sweex 7.1. Koniec wywodu, czas na kilka pytańicon_smile.gif :

1. Czy w przedziale cenowym tej karty (czyli ok. 100zł) jest coś innego godnego uwagi?
2. Czy jest sens dołożyć do droższej, np Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1?Chodzi mi o to czy poprawa jakości dźwięku będzie zauważalna, czy raczej na tym poziomie cenowym różnice dla mojego "małoaudiofilskiego" ucha będą trudne do uchwycenia?
3. Co możecie powiedzieć na temat tej (http://allegro.pl/creative-labs-karta-dzwiekowa-zewnetrzna-i1245835547.html) karty? Jest już chyba dosyć wiekowa, ale może warta uwagi?

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
Radek
Napisano
Obecnie w lapku masz pewnie jakas zintegrowana? Ja bym Ci polecal wpierw kupic glosniki, a po czasie karte. I to jeszcze najlepiej tak by umowic sie na mozliwosc zwrotu. Moze byc w ten sposob sobie te dwie porownal. A czemu karte dzwiekowa pozniej? Zebys uslyszal dobrze roznice - bedziesz mial frajde dwa razy icon_wink.gif raz jak zamontujesz glosniki to dzwiek sie o wiele poprawi, a pozniejszy montaz karty ten dzwiek doszlifuje. Choc nie kazdy to pewnie uslyszy, zwlaszcza z kiepskiej jakosci mp3. Dlatego proponuje karte na koncu, bedziesz wiedzial na czym stoisz bo osluchasz sie z glosnikami i uslyszysz roznice z karta a bez. Mozesz tez jak juz pisalem wczesniej postarac sie zalatwic obie i jedna zwrocic.

Pozdro icon_wink.gif
Napisano
tak, zgadza się, mam zintegrowaną kartę. przyznam szczerze, że nie myślałem o zakupach "na raty", ale brzmi to całkiem rozsądnie. problem w tym, że pieniądzę mają tendencję to szybkiego rozchodzenia się i jak nie kupię wszystkiego od razu to różnie może byćicon_smile.gif dzięki za pomoc.
teraz zacząłem się zastanawiać jeszcze nad solo 7c, ale to chyba troche ponad moje możliwości finansowe. jak uważacie, warto dopłacać?
Napisano
na pewno nie po tyle:) nie wiem jak inne używane ale nowe są ok 2 razy droższe. minus używanego sprzętu jest taki, że nigdy do końca nie wiadomo co przeszedł i czego można się po nim spodziewać.tak czy siak, dzięki za link.będę obserwował rozwój wydarzeń.

pozdrawiam:)