Skocz do zawartości

Tanie kolumny do 500 zł (pod ampli SONY)

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Jestem w trakcie przesiadki z głośników komputerowych na coś bardziej "grającego" icon_smile.gif

Pokój około 16m2 (pomyliłem w temacie), zestawu audio przeważnie używam do oglądania filmów tudzież TV, słuchania radia, oraz muzyki przeróżnej z przewagą house i jazz. Odległość od kolumn do słuchacza około 2-3 metry.

Kupiłem amplituner SONY STR-DE197 (niby 2x100 przy 8 ohm), wiem że to nic fajnego, ale dla mnie i tak będzie różnica w odsłuchach, poza tym musiał mieć pilota i być czarny bo narzeczona miała takie wymagania icon_smile.gif

Muzyki raczej nie słucham zbyt głośno, trochę może głośniej niż poziom rozmowy.

Preferowałbym kolumny na szafkę (podstawkowce) gdyż całość wraz z TV stoi na regałach pod ścianą. aczkolwiek podłogowe też gdzieś upcham.

Co myślicie o WHARFEDALE DIAMOND 10.1 mogę zanabyć za około 500 zł para. Tylko one mają 6 ohm, a mój ampli 8 :-/ Dałoby radę to złączyć bez szkód ?

Aaaaa no i budżet icon_wink.gif Raczej po kosztach będzie więc kwota właśnie do około 500 zł i mogą być używane kolumny.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
Napisano
Cytat

Witamy na forum;
kwestia co po kupnie chcesz uzyskać ? czy podstawowy i minimalny dźwięk - bo z tych malutkich monitorków może właśnie tak być
Widziałem je na żywo (w mojej rodzinie grają na sourrondach w kinie - to faktycznie minimalizm icon_smile.gif

To na bogato icon_biggrin.gif

A wracając do tematu: Co do dźwięku to chciałbym wyrazisty wokal w muzyce, bass żeby był jakiś w miarę. Ogólnie spodziewałbym się po tym mniej więcej wrażeń odsłuchowych jak po takiej sklepowej wieży no jakby było trochę lepiej to OK. icon_smile.gif

Ogólnie rozumiem że lepiej się za jakimiś podłogowymi porozglądać, tak ?