Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Jest aktualizacja tematu icon_biggrin.gif Konkretniej, pojawił się samochód, bliźniacza do wcześniej zakładanych Toyota Aygo, ale... w sferze audio spotkało mnie zaskoczenie. Okazuje się, że w moim egzemplarzu jest z przodu system separowany trójdrożny. Mamy tweeter (słupki), 10cm sredniotonowy (deska rozdzielcza) i 16,5cm srednio-niskotonowy (drzwi).
Od razu mówię, że szans na wygłuszenie drzwi raczej nie ma, jest tam i tak bardzo ciasno, nie ma szans na zrobienie większej przestrzeni, bo nie da się zaaplikować dystansów. Jak na fabryczną opcję i tak nie ma tragedii, bo za głośnikiem przestrzeń jest wyłożona cienką pianką. Z tym się trzeba będzie pogodzić...

Pozostaje kwestia wyboru głośników. Czy szukać jakiegoś zestawu trójdrożnego czy może zostać przy dwudrożnym, ale tweeter + 16,5cm woofer, a nie jak pierwotnie 10cm woofer???

PS: Radio to pewnie będzie nowy model 117, praktycznie identyczny jak starszy 9886.

Zrobiłem mały research i na trójdrożny zestaw nie ma szans. Tak więc głośniki w desce tylko odepnę... zostaje kwestia dwudrożnego setu tweeter + woofer 16,5cm. Oczywiście DLS R6A, ale pojawił się w rywalizacji Hertz (ESK 165L) i Helix (E62C). Jeśli ktoś mógłby odniesc charakter brzmienia tych głosników byłbym bardzo wdzięczny.
Napisano
Są dalsze postępy w pracach. Dzisiaj podłączyłem prowizorycznie subwoofer pod stockowy zestaw i szczerze mówiąc nie było tak źle jak się spodziewałem. Coraz bardziej skłaniam się ku opcji pozostawienia standardowego radia... do tego będzie oczywiście wcześniej wymieniany wzmacniacz ALPINE na przód, subwoofer i najprawdopodobniej zestaw DLSa R6A.

Przeanalizowałem jeszcze temat wygłuszenia i prawdopodobnie zrobię je w przednich drzwiach matami BOLL.
  • 2 weeks later...
Napisano
Projekt brnie do przodu, może w slimaczym tempie, ale metę widać już na horyzoncie icon_mrgreen.gif

To co jest już zapewnione:
-seryjne radio (tak wiem, że to będzie najsłabszy element, ale jednak)
-wzmacniacz na przód ALPINE MRV-T503 (wyciągnięty, wyczyszczony gotowy do pracy)
-subwoofer Pioneer TS-WX206 (wstępnie przetestowany, trochę buczący, ale w aucie ujdzie...)

Okablowanie mam już rozplanowane, część kabli czeka na zaaplikowanie, część jest do kupienia. W przednich drzwiach pojawią się pewnie jednak maty STP Silver, w sumie niewiele droższe od BOLL/APP... a jak można przeczytać dużo lepsze.
Kwestią otwartą jest sprawa głośników, wczoraj byłem o krok od kupna FOCALi 165VR, ale niestety przegrałem aukcję (a cena końcowa była bardzo atrakcyjna) icon_rolleyes.gif w zasadzie zdecydowałem się na DLSy RS6A, ale cały czas się zastanawiam czy to nie będzie i tak za wysoka półka w odniesieniu do radia fabrycznego, może lepiej wziąć co by nie mówić sporo tańsze Helix'y Dark Blue, albo Bull-Audio CS-650.75 (to marka budżetowa Rainbow'a, a nie kolejny chiński badziew jak mogłaby sugerować nazwa) bo i tak ograniczeniem jest jednostka centralna? Ktoś może mi coś w tym temacie podpowiedzieć?
  • 2 weeks later...
Napisano
Głosniki zamówione... ostatecznie Hertz HSK 165 w starszej wersji (no chyba, że się okażą podróbkami, a nie wyprzedażowymi egzemplarzami to ich nie będzie icon_cool.gif). Wygłuszenie pojawi się w tym tygodniu, wszystkie kable już pociągnięte. Można powiedzieć, że ostatnia prosta całej operacji. Mam nadzieję, że się nie zawiodę... po skompletowaniu zdam relację z odsłuchów icon_biggrin.gif
Napisano
Dzisiaj udało się wszystko wstępnie złożyć do kupy icon_biggrin.gif Zestaw gra przyzwoicie zważając na radio fabryczne. Pozostaje ostatni etap tzn. wygłuszenie drzwi, dodanie jakis uszczelek (plastik o metal obecnie pięknie brzęczy) i pomalowanie dystansów (odstają 25mm, a sa MDFowe przxy szarym plastiku).
Jak wszystko dobrze pójdzie to po weekendzie wszystko zagra już ostatecznie i pięknie icon_rolleyes.gif

...no może prawie, bo w między czasie padło mi wejście prawego kanału we wzmacniaczu i gram sobie teraz na mono. Będę się musiał wybrać do jakiegoś serwisu, mam nadzieję, że o nie będzie duża naprawa...