Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Wszystkich,

Jako początkujący w tych sprawach, zwracam się do ekspertów o radę icon_smile.gif
Do tej pory używałem zestawu 4.1 do PC ('cambridge soundworks' kupione ponad 10 lat temu). Postanowiłem przesiąść się na miniwieżę.

Moje wstępne wymagania jakie sobie zdefiniowałem, przedstawiają się następująco:
1.powinna w satysfakcjonujący sposób wypełniać dźwiękiem pomieszczenie poniżej 20m^2 (ile W będzie wystarczające?)
2.Jakość i odwzorowanie dźwięku jest dla mnie ważniejsze niż ich moc ale tu patrz punkt 1 icon_smile.gif
3.Przenzaczenie: słuchanie muzyki
4.Dobry stosunek cena/jakość
5.Przedział cenowy: 1500 - 2500.
6.Niekoniecznym bajerem byłaby możliwość podłączania iPoda przez stację dokującą wbudowaną w wieżę więc umieszczam to na końcu jako opcja icon_smile.gif

Dużo dobrego naczytałem się na forach o miniwieżach Yamaha Pianocraft ale są to posty z 2007-2009 roku i aktualnie takich modeli na stronie producenta nie widzę (być może zmieniło się jedynie nazewnictwo?)

Dajcie proszę znać jakie są wasze typy, na co warto zwrócić uwagę.
Z góry dziękuję za rady.

Pozdrowienia,
Kamil
Napisano
Witamy na forum:
ad.1. PC jest fajnym rozwiązaniem (testy mini wież tutaj)
ad.2-6 = ad.1. icon_smile.gif
to tak w wielkim skrócie.
Piano Craft cały czas ma tą samą nazwę - są wersje z Cd, Dvd i blue ray.

Generalnie mając zestaw komputerowy wymieniony masz skok jakościowy muzyki pod warunkiem,ze aplikujesz płyty CD (oryginały) na mp3 nie będzie takiego skoku - choć na bank będzie zauważalne.
Chyba wszystkie nowe pc maja wbudowaną stację dokującą do iPoda.
Nawet jak masz zamiar myśleć o zmianie podstawą jest ustawienie w pokoju głośników (monitorków z PC) są małe ale wymagają dobrego ustawienia.

Napisano
Cytat

Witamy na forum:
ad.1. PC jest fajnym rozwiązaniem (testy mini wież tutaj)
ad.2-6 = ad.1. icon_smile.gif
to tak w wielkim skrócie.
Piano Craft cały czas ma tą samą nazwę - są wersje z Cd, Dvd i blue ray.

Generalnie mając zestaw komputerowy wymieniony masz skok jakościowy muzyki pod warunkiem,ze aplikujesz płyty CD (oryginały) na mp3 nie będzie takiego skoku - choć na bank będzie zauważalne.
Chyba wszystkie nowe pc maja wbudowaną stację dokującą do iPoda.
Nawet jak masz zamiar myśleć o zmianie podstawą jest ustawienie w pokoju głośników (monitorków z PC) są małe ale wymagają dobrego ustawienia.

Czy przykładowa MR-730: z głośnikami 2x30W zapełni pokój 20 m ^2? Rozumiem, że to jest to samo co e730 opisane tu na forum (link).

Napisano
Posiadam tą elektronikę ale z monitorami B&W 685 (co trochę zmienia sprawę) w dodatku do do tego zestawu posiadam subwoofer (co już w ogóle dla niektórych komplikuje/zmienia sprawę) i to wszystko w 12 mkw w sypialni
Monitory mam na standach - rozstawie idealnie, subwooferów równiutko między nimi
Robiłem całe przemeblowanie pod idealne ustawienie audio icon_smile.gif
  • 1 month later...
Napisano
Cytat

Posiadam tą elektronikę ale z monitorami B&W 685 (co trochę zmienia sprawę) w dodatku do do tego zestawu posiadam subwoofer (co już w ogóle dla niektórych komplikuje/zmienia sprawę) i to wszystko w 12 mkw w sypialni
Monitory mam na standach - rozstawie idealnie, subwooferów równiutko między nimi
Robiłem całe przemeblowanie pod idealne ustawienie audio icon_smile.gif

Zakupiłem i jestem BARDZO zadowolony. Estetyczna, mało bajerów a dźwięk świetny. Dziękuję za pomoc.