Skocz do zawartości

NAD 326Bee - szumotrzaski przy zmianie glosnosci

Recommended Posts

Napisano
Jak zmieniam glosnosc na wzmacniaczu to czasem slysze z glosnikow taki szum/trzaski. Nie sa one zbyt glosne i w zasadzie nie przeszkadzaja w sluchaniu muzyki. Dzieje sie to bez wzgledu na to czy zmieniam glosnosc z pilota (wowczas pokretlem kreci silniczek) czy recznie.
Czy to jakas wada wzmacniacza? Czy takie cos jest dopuszczalne? W sumie nie pamietam by czesniej takie cos wystepowalo. Da sie to naprawic jakos?
Napisano
Powiedziałbym że jest to wada potencjometru.
Nie spotkałem tego zjawiska od wielu lat - kiedyś w starym sprzęcie potencjometry śniedziały po pewnym czasie i powodowały takie właśnie efekty jakie opisujesz.
Krótkoterminowo mogą pomóc preparaty w sprayu zastosowane bezpośrednio na potencjometr.
Ale coś tu jest ewidentnie nie tak jak być powinno.
Poważna wada fabryczna?
Twój wzmacniacz nie jest stary - to co mi przychodzi do głowy, to uszkodzenia spowodowane oparami kwasów (solny, azotowy lub kwasem organicznym np.mrówkowym).
Może to głupie co piszę, ale swego czasu poznałem co kwasy i ich opary potrafią zrobić. Nieszczelny korek w butelce z kwasem azotowym, to totalna korozja metali w otoczeniu w kilka dni.