Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam prośbę do Wszystkich posiadaczy takowych rodzynków, by stworzyć jak największą bazę danych dotyczącą super edycji płyt DVD-Audio/Video (z naciskiem na audio icon_mrgreen.gif ) oraz SACD audiofilskich i nie tylko. Mam na myśli płyty muzyczne (czyli koncerty również), ale nagrane w wyższych/lepszych formatach. Specjalne edycje etc. Na przykład: Dolby Digital EX, DTS ES Matrix/Discrete, DTS 24/96kHz, DVD-Audio 24/192kHz, DTS Neo 6.1. Oczywiście mała recenzja, fotka, danego wydania mile widziana. Sam mam parę płyt SACD oraz DVD-Audio, oczywiście same w sobie formaty nie są idealne, ale większość mojego małego zbioru nadaje się do tego postu. Dlatego proszę opisywać tylko te osobiście sprawdzone icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif. Na razie ograniczę się do stworzenia tematu, później dołączę opisy płyt...

P.S.1 Nie wiem, czy taki temat gdzieś kiedyś się nie pojawił, szukałem i nie znalazłem nic podobnego. No może Adamc i jego temat: ,,Muza na DVD - czego słuchasz + co oglądasz". Celem moim jest poszerzenie płytoteki o ciekawe dźwiekowo pozycje. Każdy będzie mógł tu coś dla siebie znaleść i potem rozpocząć poszukiwania w sklepach... icon_mrgreen.gif

P.S.2 Nie mogłem zdecydować się, w którym dziale to zamieścić???
Napisano
Na dobry początek zaczniemy od DVD-AUDIO:

1. MILES DAVIS ,,TUTU" pierwotnie album pochodzi z roku 1986 roku, wersja DVD-Audio z 2002 taką datę przynajmniej widzę icon_smile.gif. Za tą płytę Miles Davis otrzymał 4 nagrody Grammy for Best Jazz Instrumental Performance. To chyba dalszego komentarza nie wymaga icon_smile.gif, współtwórcą jest tu też mój ulubienieć Marcus Milller!!!
FORMATY:
DVD-Audio 5.1 (96 kHz/24-bit)
DVD-Audio 2.0 (96 kHz/24-bit)
DVD-Video 5.1 (Dolby Digital)

2. FAITH HILL ,,CRY" takie pop-country, miłe i przyjemne do słuchania w jesienno zimowe wieczory icon_smile.gif. Plyta z 2002 roku z mnóstwem multimedialnych dodatków.
FORMATY:
DVD-Audio 2.0 (96 kHz/24-bit)
DVD-Video 5.1 (Dolby Digital)
DVD-Video 5.1 (dts)
DVD-Video 2.0 (Dolby Digital)

3. BLUE MAN GROUP ,,THE COMPLEX" powtórzę, bo już ich na forum opisywałem: to zjawiskowa muzyka, instumenty, ludzie tworzący ten zespół... Robią niesamowite interaktywne show, grając głównie na rurach PCV!!! Nie da rady ich zaszufladkować grają pop, rock, etc... Płyta z 2004.
FORMATY:
DVD-Video 5.1 (dts 96/24)

PODSUMOWANIE:
Dźwiękowo wszystkie albumy są nagrane perfekcyjnie, przynjamniej mnie się tak wydaje, polecam icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
SACD:

1. STING ,,SACRED LOVE" ciekawa i świetnie nagrana płyta z 2003, która ma odpowiednika też w DVD-Audio (może kiedyś kupię, by porównać oba formaty, dodatkowe zdjęcie). Nie jest to szczyt możliwości tego doskonałego wokalisty, ale jest przyjemna w odbiorze, polecam bo na końcu mamy bonus: koncertową wersję "Shape of My Heart".
FORMATY: HYBRYDA
CD Audio
SACD Stereo
SACD Multi-Channel

2. PETER GABRIEL ,,PASSION" artystycznie majsterstick, jakością płyta jednak nie zachwyca, sporo szumów jak na remaster. Płyta z 2008 przez wielu uznana za najlepszą w dorobku Petera.
CD Audio
SACD Stereo

3. CELINE DION "ALL THE WAY - A DECADE OF SONG" tej pani nikomu przedstawiać nie trzeba: perfekcyjny głos, muzyka łatwa i przyjemna oraz co najważniejsze rewelacyjnie nagrana. Album największych anglojęzycznych przebojów artystki pierwotnie z 1999, wersji na SACD doczekał się w 2001.
FORMATY:
SACD Stereo
SACD Multi-Channel

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

• 2 months later...
Napisano
Szkoda, że nikt tu nie chce napisać, bo nie wierzę że nikt poza mną nie interesuje się w/w formatami...
Trudno odświerzę troszkę temat:

1. SACD:

CHOPIN ,,SONGS"
przepiękne utwory w wykonaniu Iwony Sobotki, Ewy Pobłockiej, Artura Rucińskiego nagrane w 2009r. Chciało by się powiedzieć obowiązkowa pozycja każdego polaka icon_smile.gif. Ta płyta to prezent za aktywność na naszym forum, jeszcze raz WIELKIE dzięki... Płyta świetnie nagrana jakościowo.
CD Audio
SACD Stereo
SACD Multi-Channel

2. DVD-AUDIO:

N*E*R*D ,,IN SEARCH OF..."
nie mogę powiedzieć, że jestem fanem tego rodzaju muzyki (hip-hop), ale czasami słucham... Płyta ceniona i uznana w swoim gatunku, za jedną z najlepszych w 2001r. Ja przyznam się bez bicia kupiłem ją dla unikatowego formatu dts-ES 6.1 discrete, ale ogólnie płyta podoba mi się i jakość dźwięku (choć mało audiofilskiego) prezentuje naprawdę wysoki poziom!!!
FORMATY:
DVD-Audio 5.1 (48 kHz/24-bit)
DVD-Video 6.1 (dts-ES Discrete)

P.S. Zdjęć nie zamieszczam bo ACTA icon_eek.gif