Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Jestem tu nowy, ale trochę obserwuję wasz serwis i myślę że u was właśnie znajdę pomoc na nurtujący mnie problem: słucham muzyki głównie z komputera. i tu pojawia się problem. nie mam żadnej karty dźwiękowej tylko prostą integrę na płycie gł. (realtek). postanowiłem sobie z okazji gwiazdki strzelić jakąś kartę dźwiękową. zacząłem szukać aż dotarłem do konwerterów cyfrowo analogowych. Po zagłębieniu się w temat okazało się że jest to dużo lepsze rozwiązanie niż karta dźwiękowa, bo nie ma "polepszaczy", a mnie zależy na jak najwyższej jakości dźwięku. Pytanie numer 1. czy DAC'e są naprawdę lepsze niż karty muzyczne jeśli chodzi o jakość? Idąc dalej szukałem i postanowiłem że najlepszy DAC dla mnie musi mieć USB. Zagłębiłem się jeszcze trochę i Problem jaki ten DAC ma być. I potem poleciało kaskadą: Pytanie numer 2. jaka jest różnica między DAC'ami OS a NON OS? Czy jeśli słucham muzyki w formatach bezstratnych to czy ma znaczenie bit rate i sampling rate? Czy najlepsze są 24bit/192 kHz? Który DAC dla mojego zestawu byłby najlepszy: Matrix RIP USB, Audinst HUD-mx1, NOSTROMO 3, DAC Valab TDA1543, czy może jakiś inny w cenie poniżej 600??
Bardzo proszę o odpowiedź. Liczę na was. Mam nadzieję że się nie zawiodę.
Pozdrawiam
M.K.

• 2 weeks later...
Napisano
Ja wybrałem coś nieco droższego niż 600zł
http://forum.audio.com.pl/Music-Streamer-I...zta-t26336.html

Już przy pierwszym odsłuchu różnica była powalająca, także jeśli zastanawiasz się nad różnicą pomiędzy kartą PC a DAC to jest ona naprawdę ogromna.
Oczywiście bity itp im wyższe tym lepiej zagra, jeśli DAC obsługuje - jeśli nie można zmienić ustawienia w odtwarzaczu i będzie grało icon_wink.gif